Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Teknolojisinden En Büyük Darbeyi İsviçre Bankacılık Sistemi Alacak Gibi Duruyor

CNBC’nin geçtiğimiz gün yapmış olduğu bir haberde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s yatırım hizmetlerinin son dönemde yayımlamış olduğu bir raporda Blockchain teknolojisinin sınır ötesi işlemler üzerindeki etkisi diğer ülkelere nazaran en çok İsviçre’deki bankaları etkileyebileceğini belirtti.

Raporda İsviçre’deki bankacılık sektörünün gelirlerinin büyük bir çoğunluğunun komisyon ücretlerinden ve işlem ücretlerinden kazandığını belirtilmekte. Blockchain teknolojisinin sınır ötesi işlemlerdeki işlem ücretlerini ucuzlatma ve hızlandırması sebebiyle ülkenin risk içerisinde bulunduğu söylenmekte. Moody’s’nin raporunda ayrıca:

“Sınır ötesi işlemlerin daha hızlı ve ucuza gerçekleşmesi bankaların kâr etmelerini sağlayabilir. Fakat öte yandan işlem ve komisyon ücretlerindeki azalma bazı bankaları zarara sokabilir.”

Chart

Moody’s Yatırım Hizmetleri’nin hazırlamış olan bu tablo ülkelerdeki bankaların işlem ve komisyon ücretleri gelirlerinin hasılatlarına oranı gösterilmekte.

İsviçre aynı zamanda GSYİH (Gayri safi yurt içi hasıla)’ya göre İngiltere ve Belçika’nın ardından en çok sınır ötesi işlem yapan 3. ülke olmakta. Bu listede Lüksemburg ve Hong Kong dahil olmamakta.

İsviçre son zamanlarda kripto para birimlerinin başkenti olarak anılmakta. Bunun sebebi ise Kripto para birimlerine, Blockchain’e ve ICO’lara sağlamakta olduğu destekleyici ortam olmakta. Nisan ayının başlarında İsviçre Ulusal Bankası (SNB)’nın yönetim kurulu üyesi, Blockchain gibi dağınık defter teknolojisinin sınır ötesi işlem fiyatlarını düşürebileceğinin doğru olduğunu belirtti. Fakat Gerçek zamanlı brüt hesap kapatma sistemi (RTGS)’nin sağlamakta olduğu güvenirliği ve korumayı sağlayamayacağını da ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment