Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Finansal İstikrar Kurulu: Kripto Paralar Finans Sistemlerini Zorlayabilirler

Finansal İstikrar Kurulu‘nun (FSB) yönetim kurulunda yer alan bir isim, kripto paraların küresel finansal istikrar için tehlikeli olabileceklerine inanıyor.

Finansal İstikrar Kurulu yöneticilerinden olan Randal K. Quarles, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından düzenlenen özel bir etkinliğe katıldı. Quarles etkinlik sırasında kripto paralardan ve bu türdeki varlıklar için hazırlanan düzenlemelerden bahsetti.

Quarles, Finansal İstikrar Kurulu’nun bir süredir küresel finans sistemine ilişkin bazı araştırmalar yürüttüğünü belirtti. Quarles’ın açıklamalarına göre FSB ayrıca küresel finansal istikrarı zorlayabilecek, istikrarın bozulmasına yol açabilecek unsurlara ilişkin de bazı değerlendirmeler yapıyor.

Finansal İstikrar Kurulu’nun yönetim kurulunda yer alan Quarles, bu değerlendirme sürecini tamamlamanın pek kolay olmadığını söylüyor. Quarles’a göre özellikle “kripto-varlıkların ortaya çıkmış olması”, finansal istikrarı zedeleyebilecek unsurların araştırılmasını zorlaştırabilir.

Quarles’a göre FSB, kripto paraların ortaya çıkışıyla birlikte küresel finans sistemi hakkında çok daha kapsamlı araştırmalar yapmaya ve bu konuyu çok daha yakından takip etmeye başladı. FSB, kripto paraların finansal istikrarı zedeleyebileceğine inanıyor ve bu yüzden şimdiden finans sistemini olabildiğince güçlendirmeyi hedefliyor.

Bünyesinde çeşitli finans kurumlarını, merkez bankalarını ve düzenleyicileri barındıran Finansal İstikrar Kurulu, kripto paralar ile ilgili bundan önce de bazı açıklamalar yayınlamıştı. FSB tarafından ocak ayında yayınlanan bir açıklamaya göre kripto paralar, küresel finansal istikrar için “herhangi bir tehdit oluşturmuyorlardı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment