Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Finlandiya Bankası ‘Sert’ Bir Kripto Araştırması Yayınladı, Kripto Paralara ‘Aldatmaca’ Dedi

Finlandiya Bankası 21 Haziran tarihinde ”Kripto Para Birimlerinin Büyük İllüzyonu” isimli bir araştırma yayınlayıp kripto para konseptinin neden ”aldatmaca” olduğunu açıkladı.

Araştırma, Finansal Stabilite ve İstatistik Departmanı içerisindeki Dijitalleşme ve Dijital Merkez Bankası Danışmanı olanı Aleksi Grym tarafından kaleme alındı. Araştırma, kripto para birimlerinin temel doğasının ”bugün hala para kavramının ne denli kötü anlaşıldığını göstermeyi” ve, internet ile sosyal medyanın ”bizim gerçek ile kurgu arasındaki hislerimizi ne kadar bulanıklaştırdığını’ açıklamayı hedeflemekte.

Grym’in kendi kelimelerine göre, kripto para birimleri gerçek para birimleri olmak yerine, ”var olmayan varlıklar için bir tip muhasebe sistemi” olmaktan ibaret. Kendisi, blockchain gibi dijital cüzdan teknolojilerinin diğer kayıt tutma sistemleri ile aynı olduğunu ancak bunların kripto için olan uygulamalarının ”paranın temel karakteristikleri ile ilişkisiz” olduğunu düşünmekte.

”Hangi aöaçla veya niyetle kullanılırsa kullanılsın, bu cüzdan merkezi bir cüzdandır. Bunun birden çok senkronize kopyasının bir ağ boyunca dağıtılmış olması konu dışı olarak kalmakta çünkü kopyaların her biri aynı veriye sahip.”

Yazı Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili yapılan bir kaç araştırmaya değinmekte olup, kripto para birimleri hakkında ”temel değeri sıfır olan” bir balon veya spekülatif bir yatırım aracı gibi olumsuz yorumlar içermekte.  Grym bunlara ek olarak merkez bankası destekli kripto para birimi fikrini de kötüleyip bunun ”hemen hemen merkez bankası içerisindeki banka hesapları” anlamına geldiğini vurgulamakta.

Grym daha sonra ”peki para nedir?” sorusunu sorup bu sorunun yanıtının zamanla değişmiş olduğunu ancak paranın bir değişim aracı gibi işleve sahip olup tasarruf aracı ve hesap birimi özelliklerini taşıması gerektiğini ifade etti. Yazıda paranın, özellikle kripto paralara gönderme yapılarak, ”hiç yoktan” var edilemeyeceğini ve likidite dönüşümü ile oluşturulduğu yer almakta.

Grym bütün bu olumsuz görüşlerine ek olarak, kripto para birimi satın almanın temel sebebinin ya yasa dışı etkinlikler için, ya bir topluluk hissi oluşturmak için, ya ”gerçek veya hayali” devlet baskısına karşı güvenlik oluşturmak için, ya da sadece ticaretin getirdiği heyecan için olduğunu düşünmekte. Grym daha sonra Bitcoin satın almayı, ”oyuncak, moda, sanat, kulüp üyeliği veya ateşli silah” satın alan bazı müşteriler ile kıyaslamakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment