Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bermuda, Fintech ve Blockchain Şirketlerine Hizmet İçin Yeni Bir Tip Banka Üretecek

2 Temmuz tarihli Finextra haberine göre, Bermuda Adaları hükümeti, yerel fintech ve blockchain şirketlerine hizmet verebilmek için Bankacılık Kanununda bir takım yasa değişikliği yapıp yeni bir tip banka ve bankacılık sektörü üretme planlarını duyurdu.

Blockchain ve buna benzer yeni tip şirketlere bankacılık hizmeti veren yerel banka sayısı mevcut düzenleyici konular ve olası riskler konusunda endişeli olduğu ve buna bağlı olarak zamanla azalmaya uğradığı için, ada hükümeti bankalarla bir araya gelip Bankacılık Yasasının bir ”güncellemesini” oluşturmaya karar verdi.

Yasanın yeni halini Parlamentoya sunma esnasında konuşan Bermuda Başbakanı ve Maliye Bakanı David Burt, bankaların bu tutumunun, ”Bermuda vatandaşları için vaat ettiğimiz ekonomik büyüme ve başarıyı  engellemesine izin verilmeyeceğinin” altını çizdi.

”Fintech endüstrisinin küresel olarak başarıya ulaşması, bu alanda hizmet veren işletmelerin gerekli bankacılık hizmetlerini alabilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Diğer hükümetlerin yetki alanlarında bankacılık hep en büyük engel olmuştur ve biz Bermuda için de bu durum aynı olup bu sebeple kesinlikle çözüme ulaştırılması gerekmektedir. ”

Bermuda bu hamleden önce de kendi blockchain ve kripto para dostu duruşunu güçlendirmek adına çeşitli adımlar atmıştı. Mayıs ayında Ada hükümeti yetkilileri, Shfyt Network yetkilileri ile adadaki blockchain teknolojisi eğitimi ve ekonomik gelişmeler için harcanacak 10 milyon dolar kaynak içeren bir mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Nisan ayında ise, Bermuda hükümeti, Binance kripto para borsasının arkasındaki şirket olan Binance Group ile 15 milyon dolarlık bir mutabakat anlaşmasına daha imza atıp, bu miktarın fintech ve blockchain ile alakalı eğitsel programlar için kullanılacağını duyurmuştu. Söylenenlere göre Binance, Bermuda içerisinde ”küresel bir uyum merkezi” oluşturmayı planlamakta. Burt bu girişimin en azından 40 yeni iş pozisyonu oluşturacağını ve bunların içinden 30 pozisyonun Bermuda vatandaşları tarafından doldurulacağını ifade etmişti.

Bankaların kripto para borsalarına ve blockchain şirketlerine hizmet vermeyi reddetmesi, bazı işletmelerin iş yapabilmesini oldukça zorlaştırıp bir kaç firmanın nispeten daha olumlu düzenleyici çerçevelere sahip bölgelere göç etmesine yol açmıştı. Polonya içerisinde 15 farklı ”finansal kurum” Polonya Bitcoin Birliği (PBS) tarafından hükümete yapılan resmi şikayetin parçası olmuştu. PBS yerel bankaların bilerek kripto para kurumlarına karşı hizmet vermeyi reddettiklerini ve onlara ait hesaplara kasıtlı olarak kapattıklarını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment