Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Ekonomisinde Rekor Küçülme

Fransa ekonomisi Koronavirüs yüzünden 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana aldığı en ağır darbeyi aldı. Fransa Merkez Bankası tarafından paylaşılan tahminlere göre ülke ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde %6 oranında daraldı. Bu, savaştan beri görülmüş en yüksek rakam.

Resesyona Girdi

Koronavirüsün en hızlı yayıldığı ülkelerden biri olan Fransa’nın ekonomisi darbe almaya devam ediyor. Fransız ekonomisi 2019’un son çeyreğinde %0.1 oranında küçülmüştü. Yani Fransa’nın 2020’nin ilk çeyreğinde de bir ekonomik küçülme yaşaması, ülkenin teknik olarak artık ekonomik resesyonda olduğu anlamına geliyor.

Fransa Merkez Bankası’nın paylaştığı bu tahminler ülkenin 2.Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir tabloyla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Fransa 1968’de yaşanan olaylar yüzünden ekonomisinde %5.3 oranında bir küçülme görmüş, o zamandan beri de böyle bir sayıyla karşılaşmamıştı.

Fransa Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre mart ayının son iki haftasında ülkedeki ekonomik hareketlilikte %32’lik bir düşüş görüldü. Bu süreç içerisinde tahmin edilebileceği üzere özellikle turizm ve hizmet sektörleri hasar gördü.

Kötüye Gidebilir

Fransa Koronavirüsü kontrol altına alabilmek için birçok işletmeyi kapattı ve insanlara mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamayı önerdi. Fakat eğer bu kararlar uygulanmaya devam edilirse Fransa ekonomisi daha fazla darbe alacak.

Fransa Merkez Bankası’nın tahminlerine göre ülke genelindeki karantina önlemleri devam ettiği müddetçe ekonomi her hafta %1.5 oranında küçülecek.  Bu süreç içerisinde turizm ve hizmet sektörlerinin daha fazla hasar alması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment