Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Merkez Bankası Dijital Parayı Tahvil İşlemlerinde Test Etti

Fransa Merkez Bankası, dijital para testleri kapsamında blockchain teknolojisini kullanarak bazı tahvil işlemleri gerçekleştirdi.

Fransa Merkez Bankasının 10 ay süren pilot çalışmasında dijital bir merkez bankası parasının tahvil ihracında, repo ve itfa işlemlerinde ne kadar kullanışlı olabileceği değerlendirildi.

Uluslararası takas ve saklama kuruluşu Euroclear tarafından öncülük edilen ve bir konsorsiyum halinde gerçekleştirilen çalışmaya BNB Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC ve Société Générale katılım gösterdi.

Konsorsiyumun üyeleri, menkul kıymet tokenı haline getirilmiş devlet tahvilleriyle, mutabakat Fransa Merkez Bankasının dijital parası ile sağlanacak şekilde işlem yaptı.

Financial Times’ın salı günkü haberine göre pilot çalışması kapsamında birincil ve ikincil piyasalarda neredeyse 500 işlem emri uygulamaya kondu.

Euroclear’ın gelişim ve inovasyondan sorumlu yöneticisi Isabelle Delorme’un, “Hep birlikte, bu teknolojinin esas faydalarını ölçmeyi başardık ve dijital merkez bankası paralarının, merkez bankası parasının mutabakatını güvenli bir şekilde gerçekleştirebileceği sonucuna ulaştık.” dediği aktarıldı.

Dijital merkez bankası paralarının farklı kullanım alanlarını değerlendirebilmek adına Mart 2020’de bir program başlatan Fransa Merkez Bankası, o tarihten beri ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli çalışmalar yürüttü.


Görsel: Banque de France (Nick Sherman, Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!