Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX’den İlk Resmi Rapor: Sam Bankman-Fried ve Ekibi Neden Başarısız Oldu?

İflas eden kripto para borsası FTX’in yeni CEO’su John J. Ray III ve ekibi borsanın başarısızlıklarına ilişkin ilk ayrıntılı raporu sundu.

İflasın ardından yeniden yapılanma süreçlerini yürüten FTX’in yeni ekibi, 9 Nisan tarihinde mahkemeye borsanın iflas etmeden önce yaptığı kontrol hatalarına ilişkin 45 sayfalık detaylı bir rapor sundu. Şirketin adeta “amatör bir rock grubu” gibi yönetildiğini iğneleyici ifadelerle açıklayan Ray, FTX’in idari kontrollerinde kapsamlı eksiklikler tespit ettiğini öne sürdü.

Sunulan raporda, global çaplı ve milyar dolarlar yöneten bu şirketin birkaç Google Drive belgesi ve Excel tablosuyla idare edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Öte yandan kuruluş gününden bu yana şirketin mali ve idari akışında birden fazla kıta ve platformda faaliyet gösteren bir firma için değil küçük ve orta ölçekli işletmeler için tasarlanmış QuickBooks uygulaması kullanılarak başka bir skandala imza atıldı.

Deneyimsizlik ve ciddi güvenlik zafiyeti

CEO John Ray’in açıklamalarının yer aldığı rapora göre FTX, Google Workspace ve 1Password de dahil olmak üzere milyar dolarlık kritik kurumsal bilgileri içeren alanlarda iki faktörlü kimlik doğrulaması bile kullanmadı. CEO, kurucu ortaklar Sam Bankman-Fried ve Gary Wang ile eski mühendislik direktörü Nishad Sing’in çok sınırlı deneyimlerine rağmen tüm önemli kararlarda son söz sahibi olduklarını vurguladı. Deneyimsizliğin getirdiği kaos ortamı şu ifadelerle detaylandırıldı:

Üniversiteden yeni mezun olmuş ve risk yönetimi ya da bir işletmeyi yönetme konusunda hiçbir deneyimi olmayan bu üç kişi FTX Group’un neredeyse her önemli yönünü kontrol ediyordu. Wang ya da Sing’den birine otobüs çarpsa, bütün şirketin işi biterdi.

İtiraz edenlere yaptırım uygulandı

Bununla birlikte süreç içerisinde bu hataları fark eden ve başta SBF olmak üzere üst düzey yetkililere itiraz eden FTX’in eski ABD Başkanı Brett Harrison oldu. Açıklamanın satır aralarında aktarılan bilgilere göre Harrison’ın bu ön uyarısı şirket içerisinde olumsuz karşılandı. Hatta bu “işler riskli ilerliyor” konuşması öyle tepki çekti ki Harrison’un ikramiyesinde büyük kesintiler yapıldı, tehdit edildi ve şirket avukatları tarafından SBF’den özür dilemesi istendi.

Raporda, borsanın hukuk departmanındaki bir başka çalışanın Alameda’daki kurumsal eksikliği ve risk yönetimi konusundaki endişelerini dile getirdikten sonra şirket tarafından işine son verildiği belirtildi. Anlaşılacağı üzere FTX ve Alameda tüm bu süreç içerisinde gücün getirdiği sanrıya kapıldı ve gerçekliği görmezden gelerek yoluna devam etti.

Öte yandan Nishad Sing, 2019 yılında yaptığı bir işlemle kod tabanında değişikliğe giderek Alameda’nın FTX’ten sınırsız miktarda kripto para çekmesine olanak tanıdı. Sing, işlemden 1 hafta kadar kısa bir süre sonra temel algoritmayı Alameda’yı otomatik tasfiyeden muaf tutacak şekilde değiştirirken FTX varlıklarının ciddi bir bölümü sıcak cüzdanlar üzerinde tutulmaya başlandı.

FTX alacaklıları şimdiye kadar 1,4 milyar dolardan biraz fazla varlığın kontrolünü sağlayabildi ve alınacak 1,7 milyar dolar daha belirledi. Buna nazaran FTX’in alacaklılarına karşı toplamda 12 milyar dolar yükümlülüğü bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!