Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX’ten Gelen Hack Haberlerinin Ardından Serum’dan (SRM) Güvenlik Hamlesi: Hard Fork Kararı Alındı

Solana’da yaygın olarak kullanılan likidite merkezi Serum’un (SRM) ağ güvenliğinin ihal edilmiş olabileceği iddialarının ardından hard fork kararı alındı.

Solana geliştiricileri FTX tarafından geliştirilen token likidite merkezi Serum’u, FTX’teki bir hack saldırısında ağ güvenliğinin ihlal edilmiş olabileceği ihtimalinin ardından forklama yoluna gidiyor. Geçtiğimiz cuma günü FTX’de yaşanan ve henüz detayları açıklanmayan gizemli para çıkışları olası bir hack saldırısı şüphesini tetiklemişti.

400 milyon dolarlık varlık çıkışı ile sonuçlanan bu potansiyel hack durumu nihayetinde birçok Solana (SOL) geliştiricisi, saldırının FTX tarafından geliştirilen ve Solana blokzincirindeki onlarca uygulama tarafından kullanılan Serum’u da etkilemiş olabileceğini açıkladı.

Geliştiricilerin bu yolu tercih etmesinin temel bir sebebi bulunuyor çünkü kontrolünü sağlayan orijinal algoritma yalnızca FTX tarafından kontrol ediliyordu ve Serum DAO tarafından kontrol edilmeyen özel bir anahtar aracılığıyla çalışıyordu.

Mango Max kod adlı bir geliştirici ise şu ifadelere yer verdi:

Serum programı güncelleme anahtarı kendi kuruluşu tarafından değil, FTX’e bağlı özel bir anahtar tarafından kontrol ediliyordu. Şu anda hiç kimse bu anahtarı kimin kontrol ettiğini ve dolayısıyla serum programını güncelleme gücüne sahip olup olmadığını ve eğer bu anahtara sahipse neler yaptığını bilmiyor.

Belirsizlik devam ederken hem SRM fiyatı etkilendi hem de token’ın likidite için kullanımı birçok noktada kısıtlandı. Ortaya çıkan haberlerin ardından SRM fiyatı Binance’deki ilk listelenme fiyatı olan 0,118 seviyelerine kadar geriledi. SRM, Eylül 2021 tarihinde Binance’de 13,69 dolar seviyelerine kadar yükselmişti.

Solana’daki en büyük merkeziyetsiz kripto para borsası (DEX) borsası olan Jupiter, güvenlik endişeleri nedeniyle Serum’un likiditesini kullanmayı durdurduğunu kullanıcılara bildirdi. Bu ve bunun gibi kısıtlamalardan kaçınmak ve tekrardan ağın güvenliğini sağlamak için SerumDAO hard fork yolunda hazırlanıyor ve en kısa sürede gerçekleşmesi planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!