Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

G20 Ülkelerinden Oluşan Finansal İstikrar Kurulu Kripto Paralar Hakkında Uyardı: Stablecoinler İstikrarlı Değil

G20 ülkelerinin merkez bankacıları ve finansal düzenleyicilerden oluşan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), stablecoinlerin istikrarlı olmadığı konusunda uyardı.

Finansal İstikrar Kurulu tarafından 11 Ekim tarihinde yayımlanan bir raporda, stablecoinler ve kripto paralar üzerine önemli açıklamalar yapıldı. G20 ülkelerindeki merkez bankacıları ve finansal düzenleyicilerden oluşan Finansal İstikrar Kurulu, yayımlanan bu ayrıntılı raporda kripto para birimlerini düzenlemek için üst düzey önerilerde bulundu.

Raporda, şu anda hiçbir stablecoin’in dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankacıları tarafından dijital varlık kategorisi için belirlenen standartları karşılamadığı belirtildi. Bununla birlikte herhangi bir stablecoin’in fiyat istikrarı vaadini destekleyecek güvenilir mekanizmalara sahip olmadığının altı çizildi.

FSB raporunda stablecoinler hakkında özellikle şu noktalara vurgu yapıldı:

Çoğu stablecoin’in piyasa stresi altında fiyatlarını nasıl koruyabileceği konusunda şüpheler var. Bu stablecoinler, piyasa katılımcılarının arbitraj faaliyetlerine izin veriyor ve önemli ölçüde onlara güveniyor. Bunun uzun vadeli sürdürebilirliği belirsizliğini korumaya devam ediyor.

FSB’e göre stablecoinlerin, olumsuz finansal koşullar altında istikrarlı bir sabit fiyatı uzun vadeli destekleme noktasındaki zayıflıkları soru işaretlerine sebebiyet veriyor.

Kanun değiştirme konusunda bir etkileri olmasa da Finansal İstikrar Kurulu’nun bir çok merkez bankası ve politika yapıcılar tarafından ciddiyetle dinlendiği biliniyor. Yorumculara göre yayımlanan bu raporun, söz konusu kurumları stablecoinler ve kripto paralar üzerine bir kez daha detaylıca düşünmeye itmesi muhtemel görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!