Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

G20 Ülkelerinin Kripto Düzenlemeleri: Türkiye Ne Durumda?

ABD’nin en yüksek hacimli kripto para borsalarından biri olan Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong G20 ülkelerinin kripto düzenlemeleri alanında kaydettikleri ilerlemeleri gösteren bir tablo paylaştı.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong 21 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda G20 üyesi ülkelerin kripto paraların yasal çerçevesinin düzenlenmesi alanında kaydettikleri ilerlemeleri gösteren bir tablo paylaştı. Tabloda, genel çerçeve, vergilendirme, kara para ile mücadele, hukuki statü, stablecoin düzenlemeleri ve CBDC (Dijital Merkez Bankası Parası) kriterleri yer alıyor.

Regülasyon konusunda en ileride olan ülkeler, birinci sırayı paylaşan Japonya ve İsviçre oluyor. İki ülke de yasal çerçeve, vergilendirme, kara para ile mücadele önlemleri, hukuki statü ve stablecoin düzenlemelerini tamamlamış bulunuyor. Ayrıca iki ülke de CBDC (Dijital Merkez Bankası Parası) alanında çalışmalarına devam ediyor.

Çin, listenin kripto karşıtı ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. Çin hükümeti, CBDC düzenlemesini yürürlüğe koymuş olsa da diğer tüm alanlarda istisnasız yasaklarla kriptoyu dijital Yuan kavramına hapsettiği görülüyor.

Ülkelerin düzenleme konusunda en hızlı davrandığı konular, vergilendirme ve kara para ile mücadele olarak karşımıza çıkıyor. 20 ülkeden 14’ünün vergilendirme ve kara para ile aklama konusunda yürürlüğe konmuş düzenlemeleri bulunuyor.

Türkiye, Birleşik Krallık, Meksika ve Avrupa Birliği kara para ile mücadeleye vergilendirmeden daha fazla önem veren ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Zira ilgili ülkeler henüz vergilendirme konusunda çalışmalarını tamamlamamış veya hiç çalışmaya başlamamış olsalar dahi kara para ile mücadele düzenlemelerini yürürlüğe koymuş görünüyorlar.

Yalnızca kara para ile mücadele alanında yürürlükte düzenlemesi bulunan Türkiye’nin; genel yasal çerçeve, vergilendirme ve CBDC alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Hong Kong, Çin’in aksine kripto paralara çok daha serbest bir bakış açısında yaklaşıyor. CBDC dışında tüm kripto paraları yasaklayan Çin’in aksine Hong Kong’un vergilendirme ve kara para ile mücadele konusunda yürürlüğe konmuş düzenlemeleri bulunuyor. Ayrıca Hong Kong diğer konularda da çalışmalarına devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!