Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gizlilik Odaklı Altcoin İçin Ethereum Bağımlılığını Azalma Önerisi

Gizlilik odaklı Gnosis’in (GNO) kurucu ortağı Martin Köppelmann, Ethereum (ETH) bağımlılığını azaltmak ve güvenliği artırmak için gidilmesi gereken üç önemli değişikliği topluluğa önerdi.

Gnosis topluluğunda başlatılan bir ön aşama “tartışmasına” dahil olan Martin Köppelmann, güvenlik gerekçesini öne sürerek Ethereum (ETH) ağından ayrılma önerisini açıkladı. Kurucu ortak tarafından önerilen çözümler arasında Gnosis’teki GNO arzının 3 milyona indirilmesi, köprünün yeni GNO basma hakkının kaldırılması ve Ethereum blokzincirinden para çekilmesi durumunda yeni GNO basmak için ayrı bir sistem sözleşmesi oluşturulması yer aldı.

Köppelmann önerisinde, köprü risklerini kilit bir faktör olarak gösterirken halihazırdaki protokol şartlarında köprü üzerinden sınırsız miktarda GNO basılabileceğini ve bu durumun saldırganlar tarafından suistimal edilebileceğini ifade etti.

Şu anda köprü, Gnosis üzerinde sınırsız GNO token basma hakkına sahip. Elbette, Gnosis’te GNO tokenlerini yalnızca Ethereum’da eşdeğer bir miktar kilitlenmişse basabilirler ancak köprüler ne yazık ki hala potansiyel bir hack ve hata kaynağıdır ve bu nedenle bir risk unsurudur.

Olası saldırı vakaların hem topluluk hem de proje üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini belirten kurucu ortak, benzer örneklerin daha önce yaşandığının altını çizdi. Öte yandan Ethereum üzerindeki akıllı kontratlarda yer alan 10 milyon GNO arzına dikkat çeken Köppelmann, bu varlıkların 7 milyonunun yakılmasını istedi:

Ethereum zincirindeki tokenların 7 milyonunun yakılması gerekiyor. Fakat kaynak kodun şu anki yapısı gereği bunun akıllı sözleşme tarafından yapılması mümkün değil. GNO için “doğruluk kaynağını” Gnosis zinciri olarak değiştirmek bize DAO oylamasını kodda uygulama fırsatı verecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!