Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Glassnode Yanıtladı: Bitcoin İçin Ayı Piyasası Tamamen Geride Mi Kaldı?

On-chain veri platformu Glassnode tarafından yayınlanan detaylı rapor kripto para piyasası için ayı sezonunun geride kalmış olabileceğini ortaya koydu.

Glassnode 17 Nisan Pazartesi günü yayınladığı detaylı bir araştırma raporunda, kripto para piyasasının nabzını tuttu. Birçok farklı araçtan ve veriden yararlanan rapora göre kripto para piyasası için en kötü günler muhtemelen geride kaldı.

Özellikle 2023 yılının başından bu yana %80’den fazla yükseliş performansı sergileyen Bitcoin’in altın ile olan korelasyonunu artırdığına değinen rapor, bu durumun ABD merkezli bankacılık krizi esnasında bile zayıflamadığını işaret etti. Rapor geçtiğimiz sürecin yatırımcıların “hard money” kavramına olan inançlarının arttığını ortaya koydu.

Tüm verilerin daha olumu ya da en azından nötr denebilecek bir piyasa atmosferine işaret ettiği belirtilirken marketin volatil yapısının aksine kullanıcı psikolojisi ve on-chain verilerinin geçmiş döngülerle net tutarlılıklar sergilediğinin altı çizildi.

Bitcoin ve dijital varlıklar nispeten yüksek derecede piyasa oynaklığı yaşarken kolektif insan kararlarını yansıtan birçok on-chain gösterge şaşırtıcı derecede tutarlıdır. Bitcoin nötr bir bölgede ve önemli miktarda varlığın el değiştirdiği 16 bin ila 25 bin dolar arasındaki temel oluşturan arz kümesinin üzerinde yer alıyor.

Genel perspektifte üç önemli arz kümesini işaretleyen Glassnode, bunların 25 bin dolar altında, 25-30 bin dolar arasında ve 30 bin doların üzerinde fiyatlananlar olduğunu gözler önüne serdi.

25 bin doların altında fiyatlananlar grafiklere göre Haziran 2022 ile Ocak 2023 arasında büyük ölçüde el değiştirmiş olanlardır. Bu aralıkta uzun dönem holderların (LTH) ve kısa dönem holderların (STH) arasında oldukça eşit bir denge vardır.

Son alım seviyesi 25 bin ila 30 bin dolar olan yatırımcılar ise toplam arzın %7,25’ini oluşturmaktadır. Bu veriye göre diplerden alım yapan yatırımcılar kar etmek için 25-30 bin dolar arasında varlıklarını sattılar fakat bu satış küçük bir paydayı oluşturuyor.

Öte yandan toplam arzın %22‘si ise son ayı döngüden sağ çıkanlar yani 2022 yılı içerisinde hiç satış yapmayan kullanıcıları temsil ediyor. Bu da uzun vadeli inancın azımsanamayacak bir kesim tarafından benimsendiğini gösteriyor. Bu doğrultuda bakıldığın yatırımcılar daha yüksek fiyatları hedefliyor ve dip olarak nitelendirilebilecek seviyelerden alım fırsatını da kaçırmıyor.

Bitcoin’in piyasa değerinin ne kadarının gerçekleşmemiş kar olarak tutulduğunu ortaya koyan NUPL metriğine göre şu anki 0,36 değeriyle piyasa oldukça nötr bir seviyede konumlanıyor.

Rapora göre bu durum, ayı ve boğa piyasaları arasında geçişin yaşandığı geçmiş döngülerle örtüşüyor. Ayrıca piyasanın 16 bin dolar civarında olduğu gibi ne aşırı iskontolu ne de 68 bin dolar civarında zirvede olduğu gibi aşırı değerli olduğunu ortaya koyuyor.

Kripto para hodlerlarının grafiğine bakıldığında ise bir önceki boğa başlangıçlarıyla net bir uyum görülüyor.

Yukarıdaki iki boğa başlangıcı gözleminin her ikisi de tepe nokrasında hodler sayısının arttığını ve dip noktada bu sayının ciddi oranda azaldığı görülüyor. Şu anda Bitcoin tutan kullanıcı sayısı bir dip seviyeden yukarıya doğru harekete geçmiş durumda ve bu da döngünün büyük olasılıkla boğaların lehine döndüğünü ifade ediyor. Öte yandan Bitcoin fiyatı artık değerinin altında bir bölgede olmayabilir.

On-chain faaliyetlerinde yaşanan ciddi artışlar ve bunun oransal olarak geçtiğimiz ayı sezonlarının bitişiyle gösterdiği tutarlılıktaki ciddi artış dikkat çekti. Artan on-chain faaliyetlerin fiyat üzerindeki baskısının pozitife döndüğü son aylarda madencilerin bir blok bulmak için verdiği savaş da hız kazanıyor. Bu her ne kadar zorluk seviyesinin yükselmesine sebep olsa da beraberinde ağ güvenliği ve kullanım sıklığı gibi pozitif göstergeleri öne çıkarıyor.

Sunulan rapora genel perspektifte bakıldığında Bitcoin yatırımcılarının davranışları döngüler boyunca oldukça tutarlı görünüyor ve içinde bulunduğumuz güncel tabloda bütün veriler en azından en kötü günlerin geride kaldığını gösteriyor.

Bu rapor on-chain üzerindeki birkaç göstergenin ayı piyasası koşullarının (ya da en azından en kötüsünün) artık geride kalmış olabileceğine işaret ediyor.

*Haberde paylaşılan veriler tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi anlamı taşımamaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!