Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Ekonomide Eşi Benzeri Görülmemiş Bir Düşüş Bekliyor

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs, ABD ekonomisinin geleceğiyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. Koronavirüsün ekonomik etkilerini değerlendiren Goldman Sachs ekonomistleri, ABD’yi çok zor bir dönemin beklediğini düşünüyorlar.

Tarihi Düşüş Görülecek

CNBC’nin haberine göre Goldman Sachs adeta uyarı niteliğinde sayılabilecek bir rapor yayınladı.

Goldman Sachs bundan yalnızca beş gün önce bir rapor yayınlamış ve ekonominin mevcut durumunu değerlendirmişti. Goldman Sachs bünyesindeki uzman isimler bu raporda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yılın ikinci çeyreğinde %5 oranında düşebileceğini belirtmişlerdi. Fakat Goldman Sachs’in bugün yayınladığı rapor ortaya çok daha acı bir tablo koyuyor.

Goldman Sachs ekonomistleri ABD’deki gayri safi yurt içi hasılanın yılın ilk çeyreğinde %6, ikinci çeyreğinde %24 oranında düşmesini bekliyorlar. Bunun ne kadar ciddi bir oran olduğunu gösterebilmek için geçmişteki bir veriyi kullanabiliriz. 2008 yılının son çeyreğinde, yani tüm dünyayı saran finansal kriz yaşandığı sırada, ABD’deki gayri safi yurt içi hasıla %8 oranında düşmüştü.

Ekonomistler gayri safi yurt içi hasılanın yılın üçüncü çeyreğinde %12 oranında artmasını bekliyorlar. Bu oranın son çeyrekte bir %10’luk daha artış göstereceği öngörülüyor. Ancak bu süreç içerisinde ülkedeki işsizlik oranının %9’a kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Şu anda ABD’deki Kaliforniya ve New York gibi eyaletlerde birçok işletme kapatılmış durumda. New York’taki yetkililer kamu kuruluşlarını karantinaya almaya başlamışken Kaliforniya’daki yöneticiler eyalet genelinde karantina uygulamaya başladılar. Goldman Sachs ekonomistlerine göre tüm bu uygulamalar, ekonomiye ağır bir darbe vuracak:

“Geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde gördüğümüz sosyal izolasyon uygulamaları ABD’deki günlük yaşamı büyük ölçüde etkiledi. İşten çıkarılan ve harcamalarını kısmak zorunda kalan insanların sayısında tarihi bir artış var. Ayrıca okullar, mağazalar, ofisler, üretim tesisleri de kapatılıyor. Tüm bu gelişmeler gayrı safi yurt içi hasılanın 1. ve 2. çeyreklerde düşeceğini gösteriyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment