Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google’ın Kuantum Bilgisayarı Bitcoin’i Çökertebilir mi?

Google bundan kısa süre önce yayınladığı bir raporda kuantum bilgisayar alanında büyük bir gelişme kaydettiğini açıkladı.

NASA sitesinde yayınlanan bu rapordaki bilgilere göre Google’ın geliştirdiği bilgisayar, günümüzdeki bilgisayarların ancak 10 bin yıl içerisinde tamamlayabilecekleri işlemleri 3 dakika 20 saniye içerisinde tamamlayabiliyor.

Financial Times tarafından yapılan habere göre Google araştırmacıları bu yeni gelişme hakkında şu yorumu yapıyorlar:

Bildiğimiz kadarıyla bu deneyle birlikte yalnızca bir kuantum işlemciyle yapılabilecek ilk işlem yapılmış oldu.

Bitcoin Meselesi

Google tarafından atılan bu büyük adım pek çok kripto para takipçisinin ilgisini çekti.

Bitcoin gibi kripto paralarda kriptografi kullanılıyor ve bu gibi ağların şifresini kırabilmek (bir nevi hackleyebilmek) için günümüzdeki bilgisayarlardan çok daha gelişmiş bir bilgisayar gerekiyor.

Bazı isimler ise Google tarafından geliştirilen bu yeni teknolojinin Bitcoin için epey kötü bir gelişme olduğunu düşünüyorlar. Bu isimlere göre Google tarafından kullanılan bu bilgisayar zamanla Bitcoin ağını çökertecek aşamaya gelebilir.

Şu Anda Mümkün Değil

Kripto para dünyasındaki bazı isimler ise en azından şimdilik endişelenecek herhangi bir şey olmadığını söylüyorlar.

Kriptografi uzmanı Peter Todd, Google’ın kullandığı bu bilgisayarın henüz Bitcoin için herhangi bir tehdit oluşturmadığından emin görünüyor.

Dragos Ilie ise Google’ın kullandığı bilgisayarda yalnızca 53 kuantum bit olduğunu hatırlatıyor ve bunun Bitcoin’i hacklemek için yetersiz kalacağını belirtiyor. Ilie tarafından yapılan hesaplamalara göre bir bilgisayarın Bitcoin için gerçekten tehdit oluşturabilmesi için en az bin 500 kuantum bite sahip olması gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment