Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grayscale Bitcoin Trust’ını ETF’e Çevirmek İstiyor

Grayscale, 2013 yılında kurduğu Grayscale Bitcoin Trust’ı borsa yatırım fonuna (ETF) dönüştürmek istediğini duyurdu. GBTC’nin ETF’e çevrilmesi halinde mevcut GBTC yatırımcılarının “herhangi bir eylemde bulunmalarına” gerek olmayacak.

Yönetimi altında 34 milyar dolarlık varlık bulunduran Grayscale Bitcoin Trust, dünyada Bitcoin için açılmış en büyük yatırım ürünüdür. Grayscale, bugün GBTC’yi borsa yatırım fonuna çevirme konusunda “%100 kararlı olduğunu” açıkladı.

İşletim gideri kesintisinde düşüşe gidilecek

Digital Currency Group’a bağlı olan Grayscale, 2016 yılında bir ETF kurmak için SEC’ye başvuruda bulunmuştu. Şirket, o dönemki regülasyonların “yeteri kadar gelişmiş olmaması” sebebiyle başvurusunu geri çekti.

Grayscale, bugün SEC denetiminde olan GBTC’yi borsa yatırım fonuna çevirme niyetini ilan etti. “Birçok firma SEC’ye S-1 veya 19b-4 formlarıyla başvuru yapmışsa da, biz kendi konumumuza güveniyoruz.” diyen Grayscale, GBTC’nin ETF’e çevrilmesi halinde mevcut yatırımcıların “herhangi bir eylemde bulunmalarına gerek olmayacağını ve fon işletim gideri kesintisinin azalacağını duyurdu.

ETF için rekabet kızışıyor

Aylarca piyasa fiyatının üstünden işlem gören GBTC’nin prim oranı, mart ayını tamamen negatif bölgede geçirdi.

Glassnode’un kurucularından Rafael Schultze-Kraft, GBTC’de görülen düşüşün Kanada’daki Purpose Bitcoin ETF’inin açılması ile aynı zamana denk geldiğini söylüyor. Yatırımcıyı GBTC’den uzaklaştırdığı düşünülen Purpose ETF’in, 1 Nisan itibarıyla 16.462 BTC’si bulunuyor.

Grayscale, ABD’deki borsa yatırım fonu yarışında aktif rol oynamaya başladı. Messari kurucusu Ryan Selkis’e göre GBTC’nin ETF’e çevrilmesi, Grayscale’in yılda 250 milyon dolardan fazla gelir fırsatını kaçırmasına yol açabilir. Fakat gider kesintilerinde yapılacak düşüşün, Grayscale’i daha rekabetçi kılacağı düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!