Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güneş Enerjisine Dayalı Kripto Para Madenciliği

Kripto para madenciliği zorlu ve pahalı

Madenciler çok miktarda enerjiyi işleyecek rig (madencilik için kullanılan özel sistemler) kurmak için para ödemek zorundalar. Daha sonra riglerin çalışması için elektrik verilmesi gerekiyor. Bu işletme masrafının ne kadara mal olacağı ve elde edilecek kàrın ne kadar kazandıracağı ikisinin arasında kurulmuş denge ile ilgili.

Bugün piyasanın lider dijital paralarından biri olan ve küçük bir ülkenin karşılayabileceği oranda elektrik payına sahip olan Ethereum’un, madencilik işlemleriyle ilgili dikkatli davranılması gerekiyor çünkü madenciler kazanacaklarından daha çok harcama yapmamalılar. Bu sebepten dolayı, bazı madencilik işlemleri için çölde kurulmuş güneş enerjili riglere başvurdular. Bu sayede madencilik maliyeti azalmış olacak ve mümkün olan en yüksek kar elde edilecek.

Güneş Panelleri Ucuz Enerji Sağlıyor

Çölde güneş enerjili rigler kurmak için madencilikte gerekli olan araç ve kaynakların iyi bir yatırım şekli olduğu ortaya çıktı. Güneş panelleri için bir kere ödeme yaptığınızda, madencilik maliyeti adeta bedava. Oldukça fazla gelen elektrik faturalarından kurtulmak madencilik faaliyetlerinin yükünü hafifletiyor ve böylece kàrınız artmış oluyor.

The Merkle‘in yakın zamanda yayımlamış olduğu rapora göre madencilik faaliyetleri bu konuda Bitcoin’e odaklanmış durumda. Kurulum bir yıldır başarılı bir şekilde çalışıyor ve şu anda rigleri kontrol eden 25 ayrı bilgisayar var. Hatta bu kurulum o kadar başarılı oldu ki, madenciler işletme planını bu sonbaharda genişleterek 1.000 bilgisayara çıkmayı planlıyor.

Çöldeki madencinin durumuna bakacak olursak, tek bir rig 8.000$’a mal oluyor. Bu maliyete bütün güneş panelleri, güç kontrolleri, bataryalar ve Antminer S9 ASIC işlemcisi dahil. Tam randımanla çalıştığını düşünürsek, her bir madenci günlük yaklaşık olarak 18$ kazanç getiriyor.

Madencilik Maliyetleri ve Kripto Fiyatları Arasında Denge Kurma

Tabii ki ucuza mal edilmiş maden faaliyeti denklemin sadece bir kısmını oluşturuyor. Madencilerin düzenli bir gelir elde etmesi için, ürettikleri kripto paraların fiyatlarının pahalı olması gerekiyor.

Söz konusu faaliyetler durumunda, yapılanların karlı olması için Merkle Bitcoin fiyatlarının 2.000$ üstünde olması gerektiğini savunuyor. Kripto paraların oldukça değişken olduğunu göz önüne alırsak, %10 ve üstü düşüşün yaşandığı günler de hesaba katıldığında, madencilik faaliyetleri için riskli durumlar mevcut.

Görünen o ki, daha fazla madenci yenilenebilir enerjiye kolayca ulaştığımız alanlara dönüş yapacak. İzlanda, hızlı ve sınırsız interneti sayesinde Bitcoin madencileri için oldukça popüler bir yer haline gelmiş durumda. Çöle taşınmayı düşünen madenciler dikkatli olmalı tabii, çünkü sıcaklık riglerin kolayca bozulmasına sebep olabilir.

Kaynak: Investopedia

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment