Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Bitcoin Borsaları İçin Olan Vergi Avantajlarını Kaldırmayı Planlıyor

Güney Kore hükümeti geçtiğimiz günlerde yeni bir vergi yasası değişikliği teklifi getirdi. Bu teklife göre,  ‘Bitcoin borsaları’ bundan sonra gelir ve kurumlar vergisi indirimlerden yararlanamayacak. Şu anki yasaya göre sunulan bu indirimden bir çok sayıda küçük ve orta çaplı işletme yararlanmakta. Düzenleyiciler buna ek olarak kripto para birimi satışı için sermaye kazanç vergisi getirmeyi de gözden geçirmekte.

Elveda Vergi İndirimi

Güney Kore hükümeti Revize Edilmiş Vergi Yasası 2018’i tanıttı. Pazartesi günü yapılan resmi duyuruda, hükümet sözcüsü şunları ifade etti:

”Önümüzdeki yıldan itibaren, sanal para birimi işletmeleri, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yararlandığı vergi indiriminden faydalanma statüsünden çıkartılacak.”

South Korea Plans to End Major Tax Benefits for Bitcoin Exchanges

News1 isimli haber kaynağı kripto para borsalarının bu vakte kadar ”sermaye firmaları veya küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak muamele gördüğünü” ifade etti. Bu sayede kripto para borsaları da ciddi bir vergi indiriminden yararlanabilmekteydi. Varlıkların ilk dört yıl içerisinde yaşadığı amortisman bedeli gibi yararlı vergi muafiyetlerine değinen hükümet yetkilileri, sözlerine şu şekilde devam etti:

”Mevcut vergi muafiyetleri kapsamında, gelir ve sermaye kazanç vergisi, işletme startup’ları, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve risk sermayesi firmaları için %50 ile %100 oranında indirime gidebiliyordu.”

Kripto Para Borsaları Daha Fazla Vergi Ödeyecek

Yerel bir haber kaynağına göre, hükümetin kripto para borsalarını böylesine etkili bir vergi muafiyetinden hariç  tutmasının temel sebebi, ”kripto para borsalarının katma değer üretmedeki etkisizliği” olarak ifade edilmekte. Revize edilmiş yeni vergi yasaları Meclise sunulacak ve eğer kabul edilirse önümüzdeki sene uygulanmaya başlanacak.

Seoul Finance kaynağının aktardığına göre, kripto para borsaları şu an için %22’ye kadar kurumlar vergisi ödüyor.

”Kripto para borsalarının geçtiğimiz yıl ve ondan önceki yıl devasa paralar kazandığı göz önüne alınırsa, verilen bu vergi muafiyetinin de aynı oranda büyük olduğu düşünülmekte.”

Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklama şu şekilde devam ediyor:

”Mevcut yasalar altında, 250 milyar won (223 milyon dolar) üzerinde net kazancı olan Bitsum borsası, geçtiğimiz yıl 54.4 milyar won (48.6 milyon dolar) kurumlar vergisi ödemeliydi ancak vergi indirimi sayesinde %50’ye yakın indirim aldığı için tahmini olarak 27.2 milyar won (24.3 milyon dolar) gibi bir meblağ ödemesi bekleniyor.”

Yine de, ”kripto para birimlerinin satışının vergiye dahil edilmesi bu değişiklik yasa tasarısına dahil edilmedi..” Yapılan duyuruda bunun temel nedeni olarak ”daha fazla araştırmanın yapılması gerekliliği” vurgulanıyor. Hükümet bu yılın başından beri kripto para birimi satışına sermaye kazanç vergisi eklemeyi planlıyor ancak şuana kadar konu hakkında spesifik bir yasa hala yapılmadı.

Yaklaşık 1 hafta önce Bloomberg ile röportaj yapan bir Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu yetkilisi, bir an önce gerçek bir kripto para yasası hazırlanması gerektiğini vurgulamıştı. Ülkede bazı meclis üyeleri kripto para birimleri ile ilgili yasa tasarısını Mart ayı başında hazırlamış olmasına rağmen, tasarı hala kabul edilmedi ve inceleme aşamasında bekletiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment