Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Bitcoin’den Yüzde 20 Vergi Alacak

Güney Kore Maliye Bakanlığı bugün sabah saatlerinde ülkedeki vergilendirmelerle ilgili yeni bir karar aldı ve bazı önemli değişiklikler açıkladı.

Koronavirüsün etkileriyle mücadele etmeye çalışan Güney Kore Hükümeti bu amaç doğrultusunda yeni bir adım attı. Halka ve KOBİ’lere yardım etmeyi amaçlayan hükümet bunun için bazı vergi oranlarında değişikliğe gitti. Maliye Bakanı Hong Nam-ki, konuyla ilgili basın duyurusunda şunları söyledi:

“Hükümetimiz Kovid-19 ile mücadele kapsamında ülkedeki vergi oranlarında bazı değişikliklere gitmiştir. Bu değişiklikler halkımıza ve işletmelere daha fazla destek olabilmek için yapılmıştır.”

Neler Değişiyor?

Güney Kore’deki bu vergi değişikliğinin büyük ölçüde yatırımcılarla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Ülkedeki bireysel yatırımcılar gerek sosyal medyayı gerekse diğer yolları kullanarak bir süredir ülkedeki vergileri eleştiriyorlardı. Bu yatırımcıların şikayetçi oldukları şey, devletin özellikle küçük çaplı yatırımcılardan çok fazla vergi alıyor olmasıydı.

Güney Kore Hükümeti bireysel yatırımcılardan gelen bu şikayetleri değerlendirmeye aldı ve piyasalarda bazı değişikliklere gitme kararı verdi. Korea Herald gibi yerel kaynaklara göre devlet gelecek yıldan itibaren küçük-orta çaplı yatırımcılardan çok daha az vergi almaya başlayacak. Ayrıca yine küçük-orta çaplı şirketlere yatırım yapmaları için yeni teşvikler sağlanacak.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre menkul kıymet yatırımlarından alınan vergilerde ciddi bir indirime gidilecek. Bireysel yatırımcıların bu vergi indirimleri sayesinde 2023 yılına kadar toplamda 3.4 trilyon won tasarruf etmeleri bekleniyor.

Hükümet ayrıca bazı ürünlerden KDV’yi çıkaracağını, belli başlı işletmeleri kapsayan indirimlere gideceğini açıkladı. Ülkedeki küçük çaplı işletmelerin bu indirimler sayesinde yılda 480 milyar won tasarruf etmeleri bekleniyor. Ayrıca getirilen değişiklikler kapsamında küçük-orta çaplı işletme olarak değerlendirilen işletmeler önümüzdeki iki yıl boyunca yüzde 30’a kadar varan gelir vergisi indiriminden faydalanabilecekler.

Çoktan Çok Gidecek

Güney Kore Hükümetinin böyle bir değişikliğe gitmesindeki amaç bireysel yatırımcıları ve KOBİ’leri rahatlatabilmekti. Bu yatırımcılara ve işletmelere sağlanan avantajlar, daha büyük yatırımcılara dezavantaj olarak geri dönecek.

Yerel kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre yılda 1 milyar won ve daha fazla kazanan yatırımcılara uygulanan yüzde 42 tavanlı gelir vergisinin tavan oranı yüzde 45’e çıkarılacak.

Kripto Paraları da Etkileyecek

Güney Kore’nin aldığı bu yeni kararlar ülkedeki kripto para yatırımcılarını da etkileyecek. Çünkü hükümetin 2021 itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen bu planlarında kripto paralarla ilgili de bazı maddeler yer alıyor.

Nikkei Asian Review tarafından aktarılan bilgilere göre Güney Kore’deki kripto para yatırımcıların önümüzdeki yıldan itibaren değer artış kazancı vergisi ödemeye başlayacaklar. Kripto para yatırımı sayesinde yılda 2.5 milyon won ve daha fazla gelir elde eden yatırımcılar Ekim 2021 itibarıyla yüzde 20 vergi ödeyecekler.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bu değişiklikler 3 Eylül tarihinde Millet Meclisine sunulacak. Meclis’ten gelecek onay kararıyla birlikte tüm bu değişiklikler yürürlüğe girmiş olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment