Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Hükümeti E-Oylama Sistemi İçin Blockchain’i Deneyecek

28 Kasım tarihinde ZDNet isimli haber kaynağının aktardığı bir habere göre, Güney Kore hükümeti elektronik oylama sistemi için blockchain teknolojisini test etmeyi planlıyor.

Bilim Bakanlığı önderliğinde yapılacak olan projede, blockchain teknolojisinin online oylama sistemine entegrasyonu denenecek. Deneme süreci önümüzdeki ay başlayacak ve Kore İnternet ve Güvenlik Kurumu (KISA) tarafından, Seul Üniversitesi’nin Blockchain Topluluğu ile ortaklaşa yürütülecek.

Blockchain teknolojisinin ”seçmen kimliği doğrulama ve sonuç kaydetme” için kullanılacağını vurgulayan haber kaynağının ilgili kısmı ise şu şekilde:

”Oylama mobil telefonlardan ve kişisel bilgisayarlardan gerçekleştirilecek. Veri dağıtık ağda depolanacak ve bütün seçmenler ilerleme kaydettikçe oylama sürecini de görüntüleyebilecek.”

Ulusal Seçim Komisyonu (NEC) tarafından da takip edilecek süreçte, sistemin sanal oylama için kullanılıp kullanılmaması konusunda son karar da NEC tarafından verilecek. Blockchain teknolojisinin yanı sıra, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi diğer yenilikçi teknolojilerin de bu sürece dahil edilebileceği vurgulanıyor.

Benzer bir blockchain tabanı oylama sistemi geçtiğimiz 27 Eylül tarihinde ABD’nin Batı Virjinya eyaletindeki ara seçimlerde kullanılmıştı. Deniz aşırı görevlerde veya eyalet dışı görevlerde olan 144 askeri personel, Voatz isimli bir blockchain platformundan oy kullanabildi.

Özellikle 2018 yılından itibaren blockchain teknolojisini kullanarak oy kullanma veya oy kullanmayı deneme eylemleri, ciddi bir hız kazandı ve Ukrayna, Katalonya, Japonya‘nın Tsukuba şehri gibi bölgeler bunu yakın bir zamanda gerçekliğe dönüştürebilir. Bunun yanı sıra İsviçre‘nin Zug bölgesi de çoktan bu sistemi devreye soktu bile.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment