Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hackerlara İki Yılda 1.3 Milyar Dolar Fidye Ödendi -Chainalysis

Chainalysis tarafından yapılan araştırmaya göre siber suçlular, geride kalan son iki yıl içerisinde mağdurlardan toplamda 1 milyar 300 milyon dolar değerinde para çaldı.

Blockchain analiz firması Chainalysis’in yaptığı açıklamaya göre fidye amaçlı yazılım saldırılarında son iki yıl içerisinde kayda değer bir artış görüldü.

Hackerlara global çapta ödenen toplam fidye miktarı 2020 yılı için 692 milyon; 2021 yılı içinse 602 milyon dolar oldu. 2021’deki saldırılara ilişkin daha fazla bulguya rastlandıkça bu sayının artması bekleniyor.

Bu ödemelerin 2019 yılındaki toplam değeri 152 milyon; 2018’deki toplam değeri ise 39 milyon dolar olmuştu.

Siber saldırıya uğrayan kişi ve kurumlar, 2021 yılı genelinde hackerlara ortalama 118 bin dolarlık fidye ödemesi yaparken, bu sayı 2020’de kişi başına 88 bin; 2019’da ise 25 bin dolar olmuştu.

ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık gibi ülkeler, siber saldırılardaki bu artışa karşı son dönemlerde harekete geçti. Biden yönetimi, geçen yılın ekim ayında bu gibi siber saldırılarla ne şekilde mücadele edilebileceğini görüşmek için 30 ülkenin katılım gösterdiği bir toplantı düzenlemişti.

Chainalysis, bazı örgütlerin kripto para cüzdanlarını takip ederek bunların ne kadar gelir elde ettiğine dair de tahminlerde bulundu. Rusya merkezli Conti’nin mağdurlardan 180 milyon dolar topladığı, Colonial Pipeline saldırısının arkasındaki DarkSide’ınsa ondan sonra en çok gelir elde eden grup olduğu açıklandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!