Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haftalık Bakış: Dikkat Edilmesi Gereken Bitcoin Haberleri (2-8 Kasım)

2-8 Kasım – Bitcoin için “konsolidasyon dönemi mi başlıyor” endişeleri yükselirken, fiyatın gidebileceği yön için belirsizlik sürüyor. Bu hafta ABD’deki seçim, uzun zamandır beklenen yardım paketinin akıbetine karar verilmesini sağlayacak mı? Yatırımcıları ve piyasa takipçilerini ilgilendirebilecek haftalık gelişmelerin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.  

Bitcoin fiyatı hafta sonu 14 bin dolara kadar dayandı ve son 3 yılın en yüksek seviyelerine doğru koştu. Fakat şu an 13 bin 700 dolar sularında seyreden Bitcoin, analistlere göre bir konsolidasyon tehlikesi ile karşı karşıya olabilir. Son 24 saatte bin 643 dolara kadar gerileyen BTC, yeni haftaya başlarken bu gün erken saatlerde 13 bin 800 doların üzerine çıkmayı da başardı.

bitcoin-haberleri-2-8-Kasim
Haftalık Bitcoin fiyat grafiği. Kaynak

Bu tabloda, hem ayılar hem de boğalar için belirsizlik sürmeye devam ediyor. İşte bu belirsizliğin yönünü belirleyebilecek, bu hafta Bitcoin’i ilgilendirebilecek önemli gelişmeler…

ABD seçimleri ve yardım paketi bekleyişi

Seçim öncesi dönemde ekonomislerin dediği oldu ve seçime kadar bir teşvik paketi çıkarılmadı. Piyasanın önde gelen ekonomistler, olası bir yardıdm paketinin ancak 3 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinden sonra mümkün olacağını öngörüyorlardı.

Amerika Birleşik Devletleri, Donald Trump ve Joe Biden’ın arasında gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri yarın ve anketler Biden için bir galibiyet öngörüyor. Fakat Donald Trump’ın olası bir yenilgiyi “oy sahtekarlığı şüphesi ile” hemen kabul etmeyeceğini açıklaması ile tırmanan siyasi gerilim, yatırımcı üzerinde de etkisini sürdürüyor. Trump’ın sonuca itiraz etmesi ile Bitcoin için bir yükseliş ivmesi olarak gösterilen teşvik paketinin bir karara bağlanması daha da uzayabilir.

Bazı isimler, Joe Biden’in seçilmesi ile daha cömert bir teşvik paketinin geleceğini söyleseler de çoğu piyasa uzmanı “kim seçilirse seçilsin, başka çareleri yok” diyerek; herhangi bir başkanın seçilmesi ile teşvik paketinin çıkacağını vurguladı.

S&P 500 düşüşte, insanlar dolara kaçacak mı?

Yatırımcının, doların tanıdık kollarında hissetme ihtiyacını pekiştirecek birkaç olumsuz gelişme bulunuyor. Bunlardan ilki SPX verilerinin negatif bölgede yer alması; insanlar ellerindeki hisse senetleri satarak nakit paraya yakın durmak istiyorlar. Seçim sonuçlarında beklenen gibi bir gecikme yaşanması ve dünya genelinden yeniden canlanan pandemi ile ekonomik belirsizlik yatırımcıyı daha çok strese sokuyor.

Uzmanlara göre, geçmişe bakıldığında bu gibi belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar güvenli liman olarak çoğunlukla ABD Doları’nı görmüşlerdir.

bitcoin-haberleri-2-8-Kasim
SPX Endeksinin 5 günlük görünümü. Kaynak

Aylık Fed toplantısı ve işsizlik oranları

Fed 5 Kasım günü, rutin aylık toplantıları için buluşacak. Seçimden sonraki ilk toplantı olması nedeni ile ekstra önemli olan bu konferansta Fed Başkanı Jerome Powell’ın da konuşma yapması bekleniyor.  6 Kasım’da ise daha önce %7.9 olarak açıklanan işsizlik oranı hakkında kamuoyuna bir güncelleme verilecek. Her iki olayın da ABD ekonomisinin kısa vadeli de olsa genel görünüm bakımında yatırımcıya fikir vermesi bekleniyor. Hem toplantıdan hem de açıklanacak verilerden çıkan sonuç, yakın zaman zarfında finansal alanda bir aydınlanma sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!