Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haftalık Bakış: Dikkat Edilmesi Gereken Bitcoin Haberleri (9-15 Kasım)

Bitcoin (BTC), geçtiğimiz hafta sonuna girerken 16 bin dolara ulaştıktan sonra bir düzeltme yaşadı. Bu gerileme ABD başkanlık seçimleri sürerken yaşanan yükseliş rallisinin ardından geldi. Bitcoin fiyatı son 7 günde 13 bin 500 dolar sularından 16 bin dolara kadar tırmandı. CoinGecko verilerine göre Bitcoin piyasa hakimiyeti (dominance) %63,44’teyken BTC fiyatı şu an 15 bin 417 dolarda konumlanıyor. 9-15 Kasım haftasında yatırımcıları ve piyasa takipçilerini ilgilendirebilecek haftalık Bitcoin haberleri detaylarını Koin Bülteni okuyucuları için araştırdık. 

Haftalik-Bitcoin-Haberleri-9-15-kasim
Bitcoin için 1 haftalık fiyat değişimini ve piyasa hakimiyetini gösteren grafik. Kaynak

Seçimlerden sonra sırada teşvik paketi olabilir

Piyasa analistleri, belirsizlik içinde sürüp giden siyasal gelişmelerden sonra seçimlerin nihayet sonuçlanmasının, beklenen ikinci koronavirüs teşvik paketi için bir yeşil ışık olduğunu öne sürüyorlar. Bu doğrultuda görüşmeleri aylardır süren teşvik paketinin yeni başkan ile birlikte bir karara bağlanması, doların değer kaybı ile sonuçlanabilir.

Böyle bir çerçevede insanların bu kayba karşı bir koruma görevi gören Bitcoin’e yönelmesi ile BTC fiyatı ivme kazanabilir. Analist Yashu Gola’ya göre koronavirüse karşı yardım paketini genişletmek sözü veren Joe Biden için onaylanan zafer, önümüzdeki günlerde Bitcoin’e bir artı olarak dönebilir. Özellikle tüm dünya gibi ABD’de de tırmanışta olan COVID-19 vakaları, teşvik paketinin bir an önce çıkması için bir katalizör olabilir.

Avrupa 2. dalgayı yaşıyor

Avrupa, yılın 2. çeyreğinde pandemi ile mücadele ederken 3. çeyrekte bir kısım toparlanmayı başardı. Fakat yükselen vakalar ve devamında gelen yasaklar ile 4. çeyrek Avrupa ekonomisi için istenilen şekilde gitmeyebilir.

Bu Bitcoin için tıpkı pandeminin ilk dalgasında olduğu gibi, krizi fırsata çevirme imkanı doğurabilir. BTC fiyatı Mart 2020’de 3 bin 600 dolara kadar gerilemişken 2 aydan dahi kısa bir sürede 10 bin doları gördü. Tarih tekrar ederse Bitcoin, çoğu piyasa oyuncusunun öngördüğü gibi 2020 sonu ve 2021 başında yeni rekorlara imza atabilir.

Korku ve açgözlülük endeksi yükseliyor, tehlike çanları çalıyor

William Suberg’e göre korku ve açgözlülük endeksi (Fear & Greed Index) yükselirken Bitcoin 15 bin doların üzerinde kaldıkça, lider koin tehlike sinyalleri veriyor. Teknik faktörler ışığında piyasa duyarlılığını ölçen korku ve açgözlülük endeksi, Haziran 2019’dan bu yana en yüksek değerine ulaştı.

Endeks 2 hafta önce 60’ın altın ve tarafsız bölgede bulunuyordu. Twitter ve Youtube’da Crypto Michael adı ile bilinen Hollandalı analist Michael van de Poppe, Cointelegraph’ta yayınladığı yazıda, yükselen endekse dikkat çekerek büyük çaplı bir düzeltme gözlemlenebileceğini öne sürdü. Poppe, son paylaştığı gönderide ise Bitcoin’in 11 bin 500 dolara kadar gerileyebileceğine atıfta bulundu.

Haftalik-Bitcoin-Haberleri-9-15-kasim
Crypto Michael’ın BTC için dikkat edilmesi gereken noktaları işaretlediği haftalık BTC/USDT grafiği. Kaynak

Bu haftanın sonuna doğru önemli raporlar yayınlanıyor

Perşembe ve cuma günü yetkililerin Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi ile ilgili önemli raporlar yayınlayacağı öngörülüyor. Ekonomistlere göre açıklanması planlanan Tüketici Fiyat Endeksi, işsizlik verileri ve tüketici duyarlılığı verilerinin piyasada bir miktar dalgalanma yaratabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!