Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Halk, Hangi Sebeple Bitcoin Alıyor? Teknoloji mi, Yatırım mı?

Kanada Merkez Bankası, Bitcoin ile ilgili halkın nabzını tuttuğu araştırmalarına bir yenisini daha ekledi ve Kanada halkının neden Bitcoin satın aldığı sorusunun cevabını aradı.

23 Temmuz itibariyle sonuçları yayınlanan ankette, Kanada halkının yüzde 58’inin Bitcoin’i saf yatırım amaçlı olarak satın aldığı ortaya çıktı. Bitcoin ile ilgili araştırmalarda Kanada Merkez Bankası’na yardım eden BTCOS isimli firmanın 12 ila 15 Aralık tarihleri arasında yaptığı bu çalışma; Bitcoin’in büyük yükselişinin yaşandığı döneme denk gelmesi ile de dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere 17 Aralık tarihinde Bitcoin 20 bin dolar olmuştu.

Anket sonuçlarına göre 2017 yılı boyunca Kanadalı Bitcoin kullanıcılarının büyük kısmının Bitcoin alma amacı yatırım. 2016’daki durumu kapsayan ankette ise para ödemeleri, ticari işlemler ve diğer ‘para görevleri’ ise 2016 yılında 2017’ye kıyasla çok daha baskın çıkmıştı.

Ankette bazı garip sonuçlar da var. Katılımcıların %58’i Bitcoin alma sebeplerini yatırım olarak nitelerken, %12’si ise Bitcoin almalarına sebep olarak ‘arkadaşlarının Bitcoin sahibi olmasını’ gösterdi. Ankete katılan kişilerden %7’si Bitcoin’i teknolojik gelişmeleri takip etmek için aldığını belirtirken, %6’sı ise internet alışverişlerinde kullanmak için Bitcoin aldığını talep ediyor.

Alışveriş konusunda ya da ödeme almak için daha önce sadece bir iki kez Bitcoin kullandığını belirten insanların %77’sinin ise Bitcoin’i yatırım aracı olarak gördüğü ortaya çıktı.

Kanada şehirleri arasında Bitcoin farkındalığının en yoğun olduğu şehrin ise British Columbia olduğu ortaya çıktı. 2017 yılında Brisith Columbia halkının Bitcoin hakkında bilgi sahibi olanlarının yüzdesi 77’den 93’e kadar çıktı. Prairies de Brisith Columbia’nın ardından ikinci olurken, madencilik süreçleri ile de sıkça gündeme gelen Ontario 3. sırada yer aldı.

Ontario finansal düzenleyici kurumu ise, yakın dönemde bir anket yapmış ve vatandaşlarının Bitcoin konusundaki bilgi düzeylerini ölçmüştü. Buna göre, Ontaria’lıların Bitcoin ile ilgili ortalama düzeyde bilgiye haiz olanlarının yüzdesi 34 olarak verilmişti.

Kanada, gerek madencilik gerekse de Bitcoin farkındalığı konusunda önemli bir merkez olarak dünyada yavaş yavaş yer alırken, bu ankette de görülebileceği gibi ülkenin ilgili kurumları, halkın Bitcoin’e olan yaklaşımını iyi bir şekilde analiz etmeye çalışıyor. Birçok otorite, Kanada’nın halkın nabzını tutarak, gelecekte Bitcoin ile ilgili hazırlayacağı politikalara yön verebileceğini ifade ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment