Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hangisiyle İşlem Yapmak Daha Ucuz: 30$ Alan Bank of America’ya Karşı Bitcoin

Bitcoin‘deki işlem ücretlerinin zaman zaman aşırı pahalı olması hakkında çeşitli tartışmalar yapılıyor. Ancak yakın zamanda yayınlanan bir rapora bakacak olursak bankaların havale işlemlerinden yüzde 83 oranında kar elde ettiklerini söyleyebiliriz.

Bank of America’nın resmi verilerine göre banka yurt içi havale işlemi yapmak isteyen kişilerden 30$ gibi bir ücret kesiyor. Eğer kullanıcılar yurt dışına döviz göndermek isterlerse 35$ ödemek zorundalar.

İlginç olan şey ise ABD’deki Federal Rezerv Bankası tarafından yönetilen Fedwire adlı sistemin kestiği ücret. Federal bankanın yönettiği Fedwire’ı kısaca bir fon aktarım sistemi olarak tanımlayabiliriz. Bu sistemin işlem başına kestiği ücret de 0.25$.

Bu da şu anlama geliyor: Havaleyle para gönderen kişilerden 30$ alan Bank of America, bu ücretin 29.75$’lık kısmını tamamen kendi alıyor.

Kripto Para İşlemleri Ucuzlayacak

Bitcoin geçtiğimiz yılın sonlarına doğru 20 bin dolar sınırına ulaştığında işlem ücretlerinde ciddi bir artış görülmüştü. Ancak biliyoruz ki bu sorunu çözmek için Lightning Network gibi çeşitli çözümler üretiliyor.

Ayrıca kripto para işlemlerinin ücreti, işlemin hacmine göre değişmiyor. Kripto para aracılığıyla bir milyon lira para aktarmak isteyen kişi de 10 liralık harcama yapmak isteyen kişi de (işlem girdisi ve çıktısı paralel ise) aynı işlem ücretini ödüyor.

Ancak banka aracılığıyla büyük çaplı işlemler yapmak isteyen kişiler epey yüklü bir işlem ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Cambridge Üniversitesi’nde yer alan Dr. Garrick Hileman, Bitcoin işlem ücretleri hakkında şu yorumu yapıyor:

“Eğer on binlerce dolarlık bir sanat eserini satın alırken sadece 2$’lık işlem ücreti ödüyorsanız, işlem ücreti ödüyor sayılmazsınız bile. Ama eğer aldığınız sanat eserinin değerinin yüzde 2’sini, 3’ünü işlem ücreti olarak veriyorsanız bu sayı epey artar.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment