Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hard Fork Yaklaşıyor, Bitcoin Cash Fiyatı Artıyor! İşte Bilmeniz Gerekenler

Bitcoin Cash fiyatı geçtiğimiz 24 saat içerisinde %15,5 gibi ciddi yükselişlere tanık oldu ve basın saatin göre hala %14 yükselişte. Bunun en büyük sebebi de 15 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan çatallanma ve dünyanın en büyük borsalarının buna verdikleri destek açıklamaları. Sorun ise temel olarak Jihan Wu‘nun ekibi Bitcoin ABC ile Wright’ın ekibi BitcoinSV‘nin ‘Wormhole’ isimli bir güncelleme konusunda anlaşamamasından kaynaklanmakta.  Craig Wright, SV uygulamasının Satoshi Nakamoto’nun orijinal vizyonunu yansıttığını vurgulamakta.

Binance ve Coinbase Destekliyor, Ledger İşlemleri Askıya Aldı

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından ikisi olan Binance ve Coinbase, yapılacak olan hard fork’u destekleyeceklerini açıkladı. Binance konu hakkında tam olarak hangi tarafı destekleyeceğini belirtmese de, Coinbase yaptığı açıklamada Bitcoincash.org üzerinde yer alan projeyi destekleyeceklerini vurguladı. Ancak yine de müşterilerin her iki blockchain ağındaki fonlarına da erişim olanağı sağlayacağı belirtildi. Donanım cüzdanı Ledger ise, geçici süre Bitcoin Cash işlemlerini durduracağını açıklamıştı.

BCH rutin olarak her altı ayda bir hard fork yapıyor olsa da, sıradaki fork geliştiricilerin bir konsensüs sağlayamadıkları için diğerlerinden farklı olma özelliğine sahip. Ortaya çıkan anlaşmazlık sonrası bir çok kişi BCH blockchain ağının ikiye bölüneceğini ve yeni bir kripto para biriminin ortaya çıkacağını düşünmekte.

Wright’ın Eli Güçleniyor

Temel olarak iki büyük ismin öne çıktığı olaylar, Satoshi olduğunu iddia eden Craig Wright ve Bitmain‘in CEO’su Jihan Wu etrafında dönmekte. Wright’ın destekçileri arasında Bitmain’in rakiplerinden Coingeek madencilik havuzunun sahibi Calvin Ayre, Bitcoin.org ve Bitcointalk.org’un yöneticisi anonim Cobra gibi isimler bulunuyor.  Wright geçtiğimiz günlerde attığı bir tweet ile Ayre ile olan ortaklığını bizzat doğrulamıştı.


 

Mekanizma Tam Olarak Nasıl İşliyor?

Ağ bölünmelerinde sistem temel olarak madencilerin seçtiklerine göre devam ediyor. Kendi güncellemelerini yapma konusunda ısrarlı olan iki isim, ağı böldükten sonra, yeni ağ veya bölünmüş ağın içerisinde madencilik yapacak yeterli madenci bulunması şart çünkü aksi taktirde ağ ‘ölüme terk edilmekte’. Yani temelde hashpower burada belirleyici etmen ve şu an bir taraf %22.3 hashpowera sahipken, diğeri %25.4’e sahip ve geri kalan %52 adeta kara kutu. Bu yüzden kimse temelde hangi ağın destekleneceğini tahmin edemiyor ve Bitcoin Cash fiyatı belirsizlik ile beraber yükselişe devam ediyor.

Ancak hangi borsanın hangi ağı destekleyeceği kesin olarak belli olmadığı için dikkatli olmakta ve borsadaki Bitcoin Cash’leri sadece kendinizin özel anahtarını bildiğiniz bir cüzdana çekmekte fayda var. Eğer iki BCH ağı da hayatta kalır ve ağ için yeterli madenci bulabilirse, yaklaşmakta olan fork, traderlar ve yatırımcılar için paralarını ikiye katlama konusunda mükemmel bir fırsat olabilir ve fiyatın yükselmesinin nedenlerinden birisi de tam olarak bu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment