Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası Başkanı’ndan Kripto Para Açıklaması

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, ülkedeki bankaların kripto para yatırımcılarını uyarmak için Merkez Bankasının 2018’de yayımladığı fakat daha sonra uygulamadan kalkmış olan genelgeye atıfta bulunmuş olmasına “şaşırdığını” açıkladı.

Hindistan Merkez Bankası, bazı bankaların 6 Nisan 2018 tarihli kripto para genelgesini esas alarak hareket ettiğinin öğrenilmesinin ardından 31 Mayıs’ta bir bildiri yayımlayarak ilgili genelgenin, Mart 2020’deki Yüksek Mahkeme kararı ile geçersiz kılındığını ve bankaların bu genelgeye atıfta bulunamayacağını duyurdu.

Söz konusu genelge, ülkedeki bankaların kripto parayla işlem yapmasına veya kripto para kullanan müşterilere bankacılık hizmeti sunmasına yasak getirmişti.

Merkez Bankası Başkanı’nı şaşırttı

Shaktikanta Das, bugün gerçekleşen para politikası toplantısından sonra düzenlediği basın konferansında kripto paralara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bankaların 2018’deki genelgeyi hala kullanıyor olmasına şaşırdığını belirten isim, yayımladıkları yeni bildiri ile ilgili şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere, Yüksek Mahkeme, Merkez Bankasının 2018’de yayınladığı genelgeyi iptal etti ama bazı bankaların, müşterilerle yaptıkları görüşmelerde hala o genelgeye atıfta bulunuyor olması beni şaşırttı. Dolayısıyla bu genelgenin iptal edildiğine ve buna atıfta bulunmanın doğru olmayacağına dair bir açıklık getirmek zorunda kaldık.”

Müşterilerini bu genelgeye dayanarak kripto para işlemleri konusunda uyaran bankalardan biri olan HDFC Bank, Merkez Bankasının bildirisi sonrasında, bu açıklamasını geri aldı.

Kripto paralarla ilgili kaygılar sürüyor

Das, Merkez Bankasının kripto para konusundaki tutumunda “herhangi bir değişiklik olmadığını” ve konuyla ilgili “büyük kaygılarının” olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı, hükümeti bu kaygılardan haberdar ettiklerini açıkladı.

Merkez Bankası yetkilileri, geçmişte kripto paralarla ilgili yaptıkları açıklamalarda suç gelirlerinin aklanması, terörizm finansmanı gibi yasa dışı işlemlere vurgu yapmışlardı.

Merkez Bankası Başkanı, kripto para piyasasında işlem yapan yatırımcılar için, “Her yatırımcı, dikkatli ve ihtiyatlı kararlar almalı.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!