Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası, Dijital Para Konusunda Adım Adım İlerleyecek

Hindistan Merkez Bankası, dijital merkez bankası parasını (CBDC) bu yıldan başlayıp 2023’ü de kapsayan yıllık dönem içerisinde tanıtmayı planlıyor.

Milli bir dijital para çıkarmanın artılarını ve eksilerini bir süredir değerlendiren Hindistan Merkez Bankası, konuyla ilgili pilot çalışmalarını sürdürüyor.

Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı T Rabi Sankar tarafından yapılan açıklamalara göre dijital merkez bankası parasının ekonomiye sokulması, aşamalı bir şekilde gerçekleşecek.

The Economic Times’ın aktarımına göre Sankar, “Dijital merkez bankası paramız, finans ve bankacılık sisteminde herhangi bir soruna yol açılmaması için aşamalı şekilde tanıtılıyor olacak.” dedi.

Hindistan Merkez Bankası, CBDC’lerle ilgili araştırma yaparken, Hindistan’daki “para politikalarına ve finansal istikrara” uyacak bir model bulmayı, bu modelin halihazırda kullanım halinde olan para ve ödeme sistemleriyle uyumlu şekilde çalışmasını gözetiyor.

Hükümet, dijital merkez bankası parası için gerekli hukuki zemini oluşturabilmek için 2022 Tarihli Finans Tasarısını gündeme getirmiş ve 1934 tarihli Hindistan Merkez Bankası Kanunu’nda değişikliğe gitmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!