Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankasına Göre Dijital Para, Halkı Sanal Paralardan Koruyabilir

Hindistan Merkez Bankası tarafından salı günü yayımlanan bültende, dijital merkez bankası paralarının (CBDC) global ödeme sistemlerini iyileştirmekle kalmayıp, halkı sanal para birimlerinin volatilitesinden de koruyabileceği belirtildi.

Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Rabi Sankar, özel sanal para birimlerinin eskisine kıyasla daha çok kullanılmaya başlamasının, halkın “dijital paralara duyduğu ihtiyacın bir göstergesi” olabileceğini açıkladı.

BIS tarafından yapılan bir ankete göre dünya genelindeki merkez bankalarının %86’sı CBDC’ler hakkında araştırma yapıyor. Bunların %14’lük kısmının pilot çalışmalara başladığı kabul ediliyor.

Diğer dövizlere kolayca çevrilemeyen bazı ulusal para birimlerinin “sanal para birimleri yüzünden tehdit altında kalabileceğini” açıklayan Hindistan Merkez Bankası yetkilisi, CBDC’lerin lehine bir tavırla şunları söyledi:

“Özel sanal paraların insanlara sunduğu kullanım alanlarını kendi CBDC’mizi geliştirerek de sunabilir, bu ölçüde insanların rupiyi tercih etmeye devam etmesini sağlayabiliriz. Ayrıca halk, bu özel sanal paraların bazılarında görülen anormal derecedeki volatiliteden de korunmuş olur.”

Artılarıyla eksilerini tartmaya devam ediyorlar

Dijital merkez bankasının kağıt paraya olan bağımlılığı ve dolayısıyla para basma, taşıma ve muhafaza maliyetlerini azaltabileceği, işlem maliyetini düşürebileceği ve mutabakat sürecine ilişkin riskleri hafifletebileceği düşünülüyor.

Hindistan Merkez Bankası, bu nedenle Hindistan’daki bir ithalatçının, ABD’deki bir ihracatçıya gerçek zamanlı olarak, herhangi bir aracı olmadan dijital dolar ile ödeme yapmasının makul” olabileceğini belirtti.

Bunlara karşın CBDC’lerin bankacılık sektörünü olumsuz etkilemesinden, siber saldırı riskini ve finansal okuryazarlığın düşük olduğu ülkelerdeki dolandırıcılık vakalarını artırmasından endişeleniliyor.

Diğer pek çok ülke gibi kendi dijital parasını üretip üretmeme konusunda net bir karar almamış olan Hindistan Merkez Bankasının ağustos bülteninde, “CBDC’ler gelecekte muhtemelen her merkez bankasının araç cephaneliğinde yer alacak. Bunu oluştururken dikkatlice ayar yapmak, uygularken de incelikli bir tutum göstermek gerekecek.” ifadeleri kullanıldı.


Görsel: Hindistan Merkez Bankası (Anurag Viyaj/Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!