Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistanlılar Yasağa Rağmen Bitcoin Ticareti Yapmak İçin Yaratıcı Yöntemler Kullanıyor

Hindistanlı kripto para kullanıcılarının başı, Hindistan Rezerv Bankasının (RBI) geçtiğimiz aylarda koyduğu kripto para yasağından sonra dertte. Ancak bir kişiyi veya grubu haklarından ne kadar mahrum ederseniz, o kişiler veya gruplar bunun farklı yollarını bulmaya o kadar çaba sarf edecektir. Hindistan için de durum tam olarak böyle gelişmekte. Hindistanlı kripto para traderları merkez bankası tarafından uygulanan yasağın ‘etrafından’ dolaşıp özellikle bitcoin alım satımı konusunda çok yaratıcı yollar bulmuş gibi duruyor.

‘Kripto’ Akar, Yolunu Bulur

Çoğu kripto para piyasası takipçisinin bildiği üzre, Haziran ortası gibi, kripto para borsalarını da kendi üyesi olarak kabul eden Internet and Mobile Association of India isimli bir platform, RBI’nin yasağına karşı girdiği hızlı yasal mücadelesinin ilk duruşmalarından bir tanesini 3 Temmuz tarihinde gerçekleştirmişti. Ancak bu duruşmada yasağın kaldırılması veya ertelenmesi gibi bir karar çıkmamıştı. Aksine dava 20 Temmuz tarihine ertelenmişti. 20 Temmuz tarihinde mahkemede görülen son duruşma sonrası, yetkili mahkeme davayı 11 Eylül 2018 tarihine ertelemiş ve yasağın aleyhinde bir karar almamıştı.

Bu durumdan en çok muzdarip olan taraf ise apaçık kripto para traderları oldu. Traderların bu yasağı aşmak için kullandıkları en popüler yöntemlerden birisi ”Dabba trading” yöntemi.

”Bankalar kripto para borsalarına finansal hizmet sağlamayı bıraktığından beri, Dabba trading yolu ile Bitcoin işlemleri sayısı ciddi bir artış gösterdi.”

Nedir Bu Dabba Trading?

Business Insider‘ın haberine göre, Dabba trading sisteminde, brokerlar ”emtia veya menkul kıymet borsası ile bağlantılı bir sistem” üzerinden işlem yapmıyor. Brokerlar bunun yerine ”paralarını hawala ağı aracılığıyla” transfer ediyor ve bunu ”deniz aşırı bir bankanın trading hesabını kullanarak” ticarete döküyorlar. Bu bankaların çoğu Avrupa’da yer alırken, İngiltere ve Dubai bu konuda başı çeken ülkeler konumunda yer almakta.

Haberde bu yöntemin çoğunlukla ”hisse senedi ticaretinde” kullanılıyor olmasına rağmen, ”geleneksel Dabba işletmecilerinin bitcoin işlemlerini de kabul etmesi üzerine” bu sektörde inanılmaz bir bitcoin işlem yoğunluğu yaşandığını aktarıyor.

”Bu gibi traderlar çoğunlukla Ahmedabad, Surat, Rajkot, Kalküta ve Mumbai bölgesinde yer almakta. Bunlar müşteri ve yabancı trading firması arasında bir köprü görevi görüyor. Broker parayı nakit olarak kabul ediyor, deniz aşırı trading hesabını kullanarak bitcoin satın alıyor ve bunları daha sonra Hindistan hesabına aktarıyor. Aradaki fark müşteriye nakit olarak ödeniyor.”

İşlemler Nerede Yapılıyor?

Dabba anlaşmalarının çoğu, ”bulut tabanlı ve uçtan uca şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram uygulaması aracılığıyla yapılıyor ve nakit para da hawala kanalları aracılığıyla aktarılıyor.”

Haberde buna ek olarak ”böyle anlaşmaların Hindistan içerisinde banka hesabına sahip olmanın yanı sıra deniz aşırı bankalarda da hesaplara sahip olan resmi brokerlar aracılığıyla da” yapıldığı aktarılmakta.

”Para daha sonra resmi veya resmi olmayan kanallar aracılığıyla bitcoin’lerin alınacağı veya satılacağı yabancı hesaplara gönderiliyor. Olası bir komisyon veya kayıp durumunda, yatırımcının parası  genellikle nakit veya çek ile ödeniyor .”

Nakit ve Eşler Arası Piyasalar

Business Insider’ın haberine göre, RBI yasaklamasının ardından kripto trading işlemleri için nakit kullanımı da ciddi artış yaşadı.

”Nakit piyasası RBI’nin kripto yasağından çok daha önce vardı ancak, bu piyasa şimdi insanların ellerindeki yasa dışı nakitleri daha fazla para kazanması için buraya yatırmasından dolayı çok daha fazla artış gösterdi. ”

Buna ek olarak, Hindistan içerisindeki bir kaç kripto para borsası yasağın çevresinden dolaşmak adına eşler arası trading çözümleri ürettiler. Bunlardan bir kaç tanesi Koinex, Wazirx ve Coindelta olarak listelenebilir. Giottus, Instashift ve Zecoex borsaları da bu sisteme yakın bir yöntem geliştirdi. Bunun yanı sıra Çinli dünya devi Huobi kripto para borsası da Hindistan içerisinde bu konuya giriş yapacağını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment