Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japon Yeni, Amerikan Dolarına Yenik Düşüyor: Yasal Düzenleme İçin Yeni Dönemde Etkin Rolü ABD mi Oynayacak?

Japonlar, dünyanın düşündüğü kadar kripto para konusunda merkezi bir yer işgal etmiyor olabilir. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, Japon Yeni ve Amerikan Doları’nın kripto para ticaretlerindeki rolünü ortaya koydu. 26-30 Temmuz tarihleri arasında yapılan araştırmalara göre, Amerikan doları Japon Yeni’ne kıyasla çok daha fazla kullanılıyor durumda.

Çeşitli internet sitelerinin konu ile ilgili verilerinin karşılaştırılması, enteresan verileri ortaya koydu. Japon Yeni ile yapılan işlemlerin büyük çoğunluğunun direkt Bitcoin alım satım işlemleri olmadığı, onun yerine vadeli işlemler gibi Bitcoin türevleri işlemlerinde Japon Yeni’nin kullanıldığı ortaya çıktı.

Bir başka deyişle, Japon Yeni’nin kullanıldığı Bitcoin türevleri aslında en sade haliyle Bitcoin’in fiyat hareketine yönelik bahis yapmakla eş değer. Yani bu işlemler sonucunda hiçbir Bitcoin el değişmiyor. Ancak tabii ki bu işlemlerin yapılması esnasında kullanılan ciddi miktarlar, bir nevi yanlış yönlendirici rol üstleniyor.

Japon Yeni, Bitcoin işlemlerinde en fazla kullanılan ürün değil ancak geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren kripto para ve Blockchain dostu yasaların, Japonya’yı önemli bir kripto para merkezi haline getirdiği de çok net bir gerçek. Ülkede yasal olarak işlemi yapılan kripto paralar, Japon hükümetinin inovatif yapısı ve doğasından da güç alarak bölgede önemli bir güç ve alternatif haline gelmiş durumda.

Ancak bununla birlikte, Japonların gerçek manada Bitcoin ticareti yapmadıkları da, en azından ABD doları ile yapılanlara kıyasla, ortada. Japonların olayının daha çok vadeli işlemler olduğu ve bunun da aslında hiçbir Bitcoin ticareti aracısı olmadığı, artık ortaya çıkmış durumda.

Aslında Japon Yeni’ni ön plana atan ve ABD dolarından fazla hacimde olduğunu iddia eden Coinhills ve CryptoCompare sitelerinin de neyi amaçladığı meçhul. Çünkü bu iki site, yaptıkları değerlendirmede Japonların Bitflyer isimli en iyi kripto para borsasını ve de Japon vadeli işlemler piyasalarını sayarken, bununla birlikte geçtiğimiz günlerde 8 milyar dolarlık margin işlem rekoru kıran BitMEX’in verilerini ise, sisteme dahil etmemiş. Bu durum, birazcık şüphe uyandırsa da, niyet okuma konusunda pek de fazla bir şey yapılmadığını söylemek gerekiyor.

Düzenleme Süreçleri

Dolar’ın bu iki sitenin yaptığı ankette bu kadar geri plana atılması, aslında farklı bir durumun da habercisi olabilir. Doların şu anki borsalardaki bu rolü, aslında ABD hükümeti için sevindirici bir gelişme olarak yorumlanabilir, en azından bazı otoriteler bu konuda böyle düşündüklerini ifade ediyor.

Global bir alışveriş birimi olan dolar, eğer bu yeni gelişmeye başlayan kripto para sektöründe de önemli bir rol elde ederse, dolaylı olarak Amerikan hükümeti aynı itibari parada yaptığı gibi, kripto para konusunda da olaya müdahil olabilir. Amerikan hükümetinin olaya bu denli müdahil olma gücünü elinde bulması da, global çapta yapılması beklenen ve de bu yönde çalışılan düzenleme çalışmalarında da ABD lobisini çok ciddi bir şekilde arttırabilir.

Japon Yeni’nin baskın olduğu zamanlarda, Japon hükümeti G20 ve diğer önemli toplantılarda başta kara para aklama ve KYC süreçleri olmak üzere hep etkin bir rol oynadı ancak; doların bu noktada zirveyi ele geçirmesi, Japonların global düzenleme süreçlerindeki rolünü biraz olsun azaltabilir.

Konuyla ilgili konuşan başarılı analist Yaya Fanusie de, bu konuda diğer otoriteler ile aynı fikri paylaşıyor. Fanusie, şöyle diyor:

”Eğer bu veriler doğruysa ve dolar kripto para borsalarında Japon Yeni’ni geride bırakıp baskın bir rol oynuyorsa, Amerikalı düzenleyici kurumların bundan sonra kripto para düzenlemeleri ile ilgili, eskiye oranla çok çok daha fazla aktif ve güçlü olmasını bekleyebiliriz.”

Nasıl Veri Toplanır?

CryptoCompare ve Coinhills’in ya da diğer şirketlerin veri toplarken kasıtlı ya da algı amaçlı hareket edip etmediklerini somut bir şekilde ortaya koymak mümkün değil ancak net olarak bilinen bir şey var ki, bu kadar hızlı değişen ve gelişen bir piyasada böylesi verileri tutmak ve yakalamak, gerçekten hayli güç.

Kripto para piyasası bu denli çılgın şekilde büyüyüp, gelişip, evrimleşirken başta borsa olmak üzere, sektörün diğer paydaşlarının durumu ile ilgili net bir resim çekebilmek ve bunu insanlara aktarmak, hiç olmadığı kadar güç bir hale gelmiş durumda. Bu noktada ne yapılırsa yapılsın, bazı hataların oluşabileceğini ve sektörün olgunlaşması ve düzenlemelerin gelmesi durumunda bu hataların en aza ineceğini ummaktan başka da bir çaremiz yok.

Görülen o ki, Japon Yeni global bir kripto para birimi olma yolundaki savaşta ABD dolarına şu an için yenik düşmeye başlamış durumda. ABD’nin etkin olacağı ve öncülük edeceği bir kripto para düzenlemesi süreci mi, yoksa inovatif ve yenilikçi Japonların direksiyonda duracağı bir sistem mi? Hangisinin olacağını ve hangisinin daha iyi olacağını, zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment