Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hollanda Merkez Bankası Başkanı: Hollanda Kripto Para Borsaları İçin Düzenlemeler Getirebilir

Hollanda Merkez Bankası başkanı Klaas Knot‘un geçtiğimiz hafta yaptığı ancak Pazartesi günü yayınlanan bir konuşmasında belirttiği üzre, yakın zamanda Hollanda tarafından kripto para borsalarına özel bir düzenleme yapıldığına şahit olabiliriz. Yapılan açıklamaya göre Hollanda Merkez Bankası ve Finansal Piyasalar Otoritesi (AMF), söz konusu düzenlemeler için iş birliği yapmaya başladı. Şu an için kripto para birimleri finansal istikrar için bir risk teşkil etmese de, ülke yetkilileri kripto para piyasalarının büyümesi ihtimaline karşı tetikte kalmalı ve bunun ciddi bir probleme dönüşmesini engellemeli.

Merkez Bankası başkanının açıklamalarına göre, ”sanal koinler” kara para aklama, yatırımcı koruma garantisi ve piyasa volatilitesi konusunda ciddi sıkıntılara sahip. Knot konu hakkında Avrupa Birliği ülkelerini veya uluslararası kurumları kapsayan bir yaklaşımın geliştirilmesi gerektiğini, yine de geliştirilme sürecinde Hollanda’nın kripto para endüstrisinden uzak kalmamasının elzem olduğunu vurguladı.

Knot’a göre kripto para birimlerinin denetlenmesi konusundaki en büyük risklerden birisi ise, bu varlıkların küresel olup, herhangi bir kısıtlamaya açık olmamalarından ve bu sebeple piyasadaki bütün oyuncuların denetlenmesinin çok zor olmasından kaynaklanmakta. Knot’a göre sadece tek bir devlet veya kurum tarafından bütün piyasa hizmetlerinin ve oyuncularının denetlenmesi imkansız ve bu yüzden daha büyük bir önlem gerekmekte.

”Kripto’ların uluslararası karakteri göz önüne alınırsa, küresel veya Avrupai bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmakta. Ancak bu zaman alacaktır. Bu sırada biz Hollanda Merkez Bankası olarak olasılıkları değerlendiriyoruz ve Finansal Piyasalar Otoritesi ile ortaklaşa bir şekilde kriptolar için denetimsel bir çerçeve araştırıyoruz.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment