Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’dan Tether ve USDC Rekabeti İçin Stablecoin Çağrısı

Hong Kong kripto para ekosistemi aktörleri, hükümeti Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) ile rekabet edebilecek bir stablecoin ihraç etmeye çağırıyor.

Çinli kripto muhabiri Colin Wu tarafından 4 Temmuz tarihinde yayınlanan bir habere göre Hong Kong hükümetine USDT ve USDC gibi sektör devleri ile rekabet edebilecek bir stablecoin ihraç etmesi için politika önerisinde bulunuldu. Öneri, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Wang Yang, Ünlü melek yatırımcı Cai Wensheng, Web3 teknoloji şirketi BlockCity kurucusu Lei Zhibin ve Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi doktora öğrencisi Wen Yizhou tarafından kaleme alındı.

Öneride, Hong Kong’un yakın zamanda kripto para ekosistemi içerisinde yakaladığı başarının devlet tarafından ihraç edilen bir stablecoin ile güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Önerilere göre bu proje Hong Kong finans sisteminin verimliliği ve kapsamı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olacak.

Hong Kong Doları’na (HKD) bağlı olması gerektiği belirtilen stablecoin’in işlem maliyetlerini azaltacağı, işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlayacağı, dolarizasyonun engellenmesine yardımcı olacağı, HKD’nin küresel çapta kullanımını artıracağı ve Hong Kong Fintech sektörünün gelişimine katkıda bulunacağı dile getirildi.

Ayrıca hükümet tarafından çıkarılan bir stablecoin’in Hong Kong finansal sisteminde şeffaflığı, inovasyonu, güvenliği ve istikrarı destekleyeceği ifadelerine de öneride yer verildi.

Öneride, Hong Kong hükümetinin özel şirketleri stablecoin ihracına teşvik eden mevcut politikaları fazla muhafazakar olmakla eleştirildi. Öneride bulunan aktörler, özel şirketler tarafından ihraç edilen HKD’ye sabitlenmiş bir stablecoin’in piyasada fazla tutunamayacağını öne sürdü. Bu kapsamda “Xfers” adlı özel bir şirketin ihraç ettiği Singapur Doları’na (SGD) bağlı stablecoin’in yalnızca 6,6 milyon dolar piyasa değerine ulaşabilmesi örnek verildi.

Mevcut argümanlar doğrultusunda, toplamda ortalama 120 milyar dolar döviz rezervine sahip USDT ve USDC’nin 430 milyar dolar döviz rezervine sahip Hong Kong ile kıyaslanamayacağını ima eden savunucular, HKD’ye sabitlenmiş bir stablecoin’in hükümete para politikası konusunda da yeni imkanlar sunacağını öne sürdü.

Öte yandan öneride, stablecoinlerin olası risklerine de değinildi. Bu kapsamda, devlet destekli bir stablecoin’de her ne kadar risklerin düşük olacağının altı çizilse de çeşitli siber saldırı riskleri ve stablecoin’in neden olabileceği ekonomik istikrarsızlık riski de ele alınan konular arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!