Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM Anketi: Birçok Global Firma, Merkez Bankalarının Dijital Para Çıkarmasından Yana

IBM Blockchain biriminin yaptığı geniş çaplı anketin sonuçlarına göre, dünya üzerinde fonksiyon gösteren birçok büyük global firma, merkez bankası destekli dijital paraların çıkarılması fikrine oldukça sıcak bakıyor.

Ankete katılan firmaların yüzde 76’sının DLT teknolojisi ile ilgili süre gelen belirsizlikten memnun olmadığı ifade edilirken, katılımcı büyük firmaların büyük bir kısmının ise, merkez bankası destekli bir dijital para fikrine sıcak baktığı kaydedildi.

Merkez bankalarının bir kripto para ya da bir dijital para çıkarıp çıkarmaması gerektiği son dönemin en popüler tartışma konularından birisi ve IBM’in yaptığı bu ankete bakılırsa, birçok büyük çaptaki firma, bu fikir karşısında oldukça heyecanlanmış görünüyor. Yine de, ankete katılan bazı firmaların henüz bu konu ile ilgili bir fikrinin olmadığı da hesaba katılırsa, bu durumun uzun vadeli bir çalışma olacağı aşikar.

Örneğin, Ukrayna Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada merkez bankası destekli bir dijital para fikri için çalışmalara başladıklarını ifade etmişti. Banka yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda enflasyon oranının düşmesi ve kağıt para masrafının ortadan kalkması için, itibari paranın dijital bir versiyonunu ortaya çıkarmak düşüncesi içinde olduklarını ifade etmişlerdi.

Ukrayna’nın vizyonuna benzer hareketler yapan bazı ülkeler var ancak bunun yanı sıra, Japonya gibi finans alanında önemli bir alana hakim olan ülkenin Merkez Bankası ise, bu tarz bir dijital para arzının pek de mantıklı olmayacağını ifade etmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment