Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ICO’lar Bilgisayar Korsanlarının Hedefi

Ethereum gibi Blockchain uygulamaları sayesinde ICO‘lar kriptokrasi dünyasının bir parçası haline geldi.

“ICO (Initial Coin Offering), yeni projelerin Bitcoin ve Ether karşılığında temel kripto paralarını sattığı para toplama mekanizmasıdır.”

İşletmeler, yenilikçi fikirleri Blockchain teknolojisi ile bütünleştirdikçe, ICO aracılığı sayesinde halka arzda borsalarda listelenen şirketler gibi çok miktarda sermaye elde ettiler.

Kripto para birimlerinin popüler hale geldiği ve Bitcoin ile Ethereum fiyatlarının son 12 ayda fırladığı sırada yatırımcılar yeni arayışlara girdiler.

Bu arayış, projeleri için oldukça iyi bir sermaye ve yatırım sağlayan ICO‘ya yol açtı. Ancak, Ernst ve Young‘ın yakın tarihli bir raporunda belirtildiği üzere, zenginliğin olduğu yerde cezai çıkarlar söz konusudur.

İki Yılda 400 Milyon Dolar

Fortune‘a göre, 2015 ile 2017 yılları arasında ICO‘lar tarafından gündeme getirilen paranın %10‘una yakını ya kaybedildi ya da çalındı. Bu yüzdeyi sayılara dökecek olursak, çalınan paranın 400 milyon dolar olduğunu söyleyebiliriz.

Yatırımcıları cezbetmek için acele edip Blockchain hizmetleri başlatan şirketler, kendileri ve yatırımcıları için gerekli güvenlik önlemlerini gözden kaçırıyorlar.

Ernst ve Young‘ın raporunda, bu süre zarfında 372 ICO tarafından 3.7 milyar dolar toplandığı belirtildi. Bu miktar, şirketlerin start-up girişimleri için oldukça fazla. Böylece bilgisayar korsanları için çok tatlı bir hedef halindeler.

Raporda, büyük ICO‘ların tecrübeli hackerlar için basit hedefler olarak görüldüğü belirtiliyor :

“Hackerları cezbeden en başlıca sebepler arasında merkezi bir otoritenin bulunmaması ve Blockchain işleminin geri döndürülemez olması yer alıyor. Ayrıca var olan bilgi kaosu da ekmeklerine yağ sürüyor. Proje kurucuları, yatırımcıları cezbetmeye odaklanırken güvenlikten ödün vermekteler. Hackerlar böylece başarıyla avantaj elde ediyor. ICO‘lar ne kadar geniş ölçekli ve abartılmış ise hackerlerın da bir o kadar dikkatini çekiyor.”

Ağustos 2017‘de bildirildiği üzere siber suçlar, geliştiricilerin Ethereum‘da kendi merkezi olmayan uygulamalarını oluşturmalarını sağlayan akıllı sözleşme sistemi sayesinde, Ethereum‘un popülaritesi ile bağlantılı olarak arttı.

Gerçekleşen saldırılar, ICO‘dan kaynaklanan trafiğin yükü ve hepsinin dışında kullanıcıların saldırı esnasındaki sabırsız davranışları, Ethereum üzerinde bileşik bir etki oluşturmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment