Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu İki Kripto Para Devinin Yeri Yurdu Belli Değil

Sosyal medyada Cas Piancey ismini kullanan bir kripto para takipçisi, Bitfinex ile ilgili ciddi ithamlarda bulundu.

Tether’ın da sahibi olan Bitfinex şu anda şüphesiz kripto para dünyasının en etkili şirketlerinden biridir. Hatta Bitfinex büyük çaplı bir hack yaşamadan önce sektörün en büyük borsasıydı.

Cas Piancey geçtiğimiz gün Medium üzerinden bir yazı paylaştı ve Bitfinex ile ilgili yaptığı bir araştırmanın detaylarını anlattı. Piancey’nin iddialarına göre Bitfinex sektörün en önemli şirketlerinden biri olsa da hiç kimse bu şirketin ofisinin nerede olduğunu bilmiyor.

Piancey’nin Macerası

Cas Piancey bundan birkaç yıl önce Bitfinex ile Tether arasındaki ilişkiyi, Bitfinex’in kripto para dünyasındaki rolünü, Bitfinex’in tam olarak ne gibi çalışmalara imza attığını araştırmaya başladı. Bu noktada özellikle Bitfinex’ed’in yazılarından etkilenen Piancey bir noktadan sonra “Bitfinex’in merkez ofisini bulmayı” kendisine misyon edindi.

Bitfinex’in merkez ofisi aslında “biliniyordu”. Daha doğrusu, Bitfinex ne zaman bir basın duyurusu paylaşsa o duyurunun altında şirketin merkez ofisinin nerede olduğunu gösteren bir adres bulunuyordu. Fakat sorun bu adresleri o ana kadar hiç kimsenin kontrol etmemiş olmasıydı. Bitfinex “bakın biz bu adresteyiz” diyordu demesine ama hiç kimse gidip Bitfinex gerçekten o adreste mi diye kontrol etmemişti.

“Tether’ın dolar rezervleri neden hala doğru düzgün denetlenmedi?”, ”Tether nasıl oldu da kimsenin onayını almadan 31 milyon USDT basabildi?”, “Bitfinex nasıl oldu da borsadan “119 bin adet BTC çalındıktan sonra denetlenmedi?” gibi sorular soran Cas Piancey büyük bir maceraya atıldı. Griffin adlı bir kameraman arkadaşıyla birlikte yola çıkan Piancey soluğu Hong Kong’da, Bitfinex‘in ofislerinin olduğu söylenen yerde aldı.

Birinci Adres

Hong Kong’a varan Cas Piancey Bank of America binasına, Bitfinex’in ofislerinden birinin kayıtlı olduğu binaya gitti. Adres bilgilerine göre Finex’in (Bitfinex ve Tether’ın bağlı olduğu şirket) ofisinin 13.katta olması gerekiyordu. Fakat 13.kata kadar çıkan Cas Piancey bu katta çalışma alanı olmadığını, hatta buranın bir inşaat alanı olduğunu fark etti.

Binadaki güvenlik görevlilerine “Finex’in ofisi burada mı?” diye soran Cas Piancey görevlilerden “Hayır” yanıtını aldı.

İkinci Adres

Cas Piancey ve Griffin Bank of America binasının ardından Easey Commercial Building’e, Bitfinex’in kayıtlı olduğu ikinci adrese gittiler. Easey Commercial Building’in adı çıkmış bir bina olduğunu söylemekte fayda var. Çünkü bu binadaki bazı ofisler geçmişte para aklama amacıyla kullanılmıştı.

Binaya giren ikili 19.kata çıktılar ve Bitfinex’in ofisini aramaya başladılar. İkilinin karşısına daha sonra üstünde şu yazan bir kapı çıktı:

Bitfinex’in kayıtlı olduğu adres

J&C (HK) Business Limited ofisi olarak gözüken bu ofise giren Cas Piancey ve Griffin içeride kırklı yaşlarında bir kadın buldular. Cas Piancey ve kadın arasındaki şöyle bir diyalog yaşandı:

Cas Piancey (C.P): Merhaba. Bitfinex’in ofisini arıyoruz. Burası Bitfinex mi?

Ofisteki Kadın (O.K): (İngilizcesi iyi olmadığı için) Anlamadım.

C.P.: Burası Bitfinex mi?

O.K.:Hayır.

C.P.: Bitfinex’i hiç duydunuz mu? Bitfinex Technology Services Limited?

O.K.: Evet, evet. Arada Bitfinex evrakları geliyor.

C.P.: Bitfinex çalışanları buraya geliyorlar mı? Evrakları onlar mı getiriyor?

O.K.: Sadece evrak geliyor.

C.P.: Yani buraya Bitfinex’ten hiç kimse gelmiyor? Burada kimse çalışmıyor mu?

O.K.: Hayır.

Bitfinex Technology Services Limited’ın evraklarının gönderildiği ofis

Üçüncü Adres

Şirketrin kayıtlı olduğu ilk iki adreste Bitfinex’ten herhangi bir iz bulamayan ikili bunun ardından üçüncü adrese gittiler. Sırada Tether’ın kayıtlı olduğu adres (North Point’teki Wah Centre) vardı.

Tether’ın kayıtlı olduğu bina

Bu binada Tether’ın kayıtlı olduğu kata çıkan ikili burada da Tether’ın ofisini değil daha farklı bir şirketin ofisini buldu. Basın duyurularında yer alan bilgilere göre normalde Tether’ın ofisinin olması gereken yerde Proxy Management Consultants Ltd adlı bir şirket bulunuyordu.

Proxy Management Consultants Ltd ofisinin görünümü

Proxy Management Consultants Ltd adlı şirketin ofisine giren ikili burada da kırklı yaşlarındaki bir kadınla karşılaştılar. Kadına “burasının Tether’ın ofisi olup olmadığını” soran ikili olumsuz yanıt aldı. Kadın ayrıca “Tether ismini şu ana kadar hiç duymadığını” söyledi.

Neredeler?

Bitfinex ve Tether ofislerini ziyaret eden Cas Piancey bu adreslerde ne Bitfinex’ten ne de Tether’dan bir iz bulabildi. Bitfinex’in ve Tether’ın Hong Kong adreslerinin yanlış olduğunu anlayan Cas Piancey, Medium yazısını şunları söyleyerek tamamlıyor:

Bu iki şirket 10 milyar dolardan fazla varlığı kontrol ediyor. Ama hiç kimse bu şirketlerin yöneticilerinin nerede olduğunu bilmiyor. Bu paralara bir şey olsa kimin hesap vereceği belli değil. Gidip şikayette bulunabileceğiniz bir adres yok. Sorumlu tutabileceğiniz biri yok.

Bitfinex’in Duyurusu

Decrypt’in haberine göre Cas Piancey kısa süre önce Bitfinex ile iletişime geçti. Daha doğrusu, Cas Piancey’nin arkadaşı Bennett Tomlin Bitfinex ile iletişime geçti.

Tomlin Bitfinex ekibine Piancey’nin yolculuğundan, Hong Kong’daki adreslerin yanlış çıktığından bahsetti ve Bitfinex ofisinin “nerede” olduğunu sordu. Bitfinex’in halka ilişkiler yöneticilerinden Joe Morgan kendisine kısa süre içerisinde bir yanıt gönderdi. Morgan bu yanıtında Bitfinex’in “Koronavirüs nedeniyle uzaktan çalışmaya başladığını”, Dünya genelindeki Bitfinex çalışanlarının bir süredir “evlerinden çalıştıklarını” söyledi.

Bitfinex’in bu açıklaması ilk bakışta inandırıcı gelebilir ama ortada şöyle bir sorun var: Piancey bu yolculuğu 2018’de yaptı. Tomlin Bitfinex ile yeniden iletişime geçip bu yolculuğun daha ortada Koronavirüs yokken yapıldığını söyledi. Bitfinex ekibi buna yanıt vermedi.

Bitfinex’in bu iddialarla ilgili yaptığı açıklamadan bir kesit, Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment