Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF, Kripto Paralar İle İlgili Konuştu

IMF başkan vekili, bir açıklama yaparak merkez bankalarının itibari paraları günümüz dünyasında daha çekici hale getirmeleri gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili konuşan başkan vekili Dong He, bankaların kripto paralardan gelen rekabet ile başa çıkabilmeleri için yapmaları gerekenleri sıraladı.

He, birincil olarak bankaların itibari paraları daha fonksiyonel ve işlevsel hale getirmeleri gerektiğini belirtirken, IMF başkanı Christina Lagarde’ın yakın dönemde söylediği şeylere de atıfta bulundu. Hatırlanacağı üzere Lagarde, kısa bir süre önce yaptığı açıklamasında bankaların kripto paralara vereceği en iyi cevabın daha iyi para politikaları izlemek olduğunu iddia etmiş ve bankaları; yeni fikirlere ve süreçlere karşı açık olmakla öğütlemişti.

He, daha sonra bu kripto paraların net bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek bu durumun önemine dikkat çekti. Başkan vekili, kripto paraların daha az düzenlemeye maruz kalmasının sektördeki rekabette bir haksızlık yaratacağını belirterek şöyle konuştu:

”Bu noktada kripto paralara karşı yapılması gereken önemli şey, bu ürünlerin kara para aklanması ve terör finansmanı gibi konularda kullanımının engellenmeye çalışılması olacaktır. Ardından yatırımcı güvenliği sağlanmalı ve etkili politikarla vergilendirme sürecinin de işleme alınması gerekmektedir.”

He ayrıca merkez bankası destekli dijital paraların da kripto paralar ile rekabet edilmesi noktasında etkili bir rolü olabileceğine değinirken; bu tarz bir dijital paranın kullanıcılara birçok avantaj sağlayacağından bahsetti. He, konuyla ilgili şunları söyledi:

”Örneğin, merkez bankaları günümüzde dijital paralar çıkararak kendini yenileyebilir ve rekabet yeteneğini koruyabilir. Kripto paraların yapmayı vaad ettiği her şeyi, merkez bankasının çıkaracağı bu paralar da yapabilir. Bence bu, gayet de makul bir yol olacaktır.”

Merkez bankalarının, kripto paraların arkasındaki teknolojiden de yararlanmaları gerektiğini belirten He, aynı zamanda IMF ve merkez bankaları olarak yapay zeka, robotik teknoloji ve veri kullanımı teknolojilerini de kullanarak daha efektif bir para politikası izleyebileceklerini belirtti.

IMF yetkilileri, kripto paraları yakın dönemde bolca eleştirirken, özellikle de yasal boyutta bu ürünlerin düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Örneğin yılın başında konuşan IMF başkanı Christine Lagarde, kripto paraların er ya da geç muhakkak düzenleneceğini belirtmiş ve bu durumun uluslar arası düzeyde olacağını belirtmişti.

Ayrıca, Mart ayında bir açıklama daha yapan Lagarde, kripto para piyasalarının geleneksel piyasalar ile aynı kurallara tabii olması gerektiğini belirtmiş ve kripto paraların geleneksel piyasalara bir tehdit oluşturduğunu iddia etmişti. Lagarde, uluslar arası çapta yapılacak düzenlemelere IMF olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını da aktarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment