Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Tarafından Kripto Paralar ve Regülasyonlarla İlgili Küresel Çağrı Yinelemesi

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath katıldığı bir etkinlikte, kripto para birimleri ve düzenlemelerinin küresel politikalar belirlenerek düzenlenmesinin ve bu konuda hızlı davranılmasının elzem olduğunu belirtti.

Ulusal Uygulamalı Ekonomik Araştırmalar Konseyi tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath, kripto para birimleri veya türevlerinin yasaklanması yerine, küresel anlamda ekosistemin ortak bir payda ve politikada buluşularak değerlendirmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu. Ülkeler ve politika yapıcı sistemlerin kripto endüstrisi ve yasakları konusunda ısrarcı olmaları takdirinde denizaşırı borsaların kontrol dışında kalacağını vurguladı.

IMF 2021 yılı boyunca kripto paralarla ilgili fikir ve görüşlerini belirterek çağrılarda bulundu. 9 Aralık 2021 tarihinde resmi blog sitesinde yaptığı çağrıda, kripto para birimlerinin teknolojik hamlelerinden yararlanırken, teşkil ettikleri risklerin ise göz önüne alınarak kapsamlı, tutarlı ve koordineli bir şekilde azaltılması gerektiği çağrısını yaptı.

IMF, Temmuz ayında Bitcoin’in yasal para birimi olarak kabul edilmesi konusunda örtülü olarak yayımladığı bir blog yazısında El Salvador’a uyarıda bulundu. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, El Salvador’un Bitcoin City lansmanını yaptığı günlerde Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmenin riskleri üzerinden eleştirel görüşlerini paylaştı.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere, yatırım kelimesinin geçtiği kripto para reklamlarının davranışsal finans ögeleri kapsamında yanıltıcı olması sebebiyle yasaklanmasına karar verdi. İngiltere’de reklam gözetmeni olarak işlev gösteren bir mekanizma, konuyla ilgili bazı kararlar belirledi ve Papa John’s Pizza, Coinbase, Kraken, Etoro, Luno, Coinburp ve Exmo gibi markaların reklamlarını yasakladı.

Rusya, birkaç gün önce yatırım fonlarının Bitcoin ile doğrudan temas etmesini yasakladığı resmi bir açıklama yaptı.

Çin ise kripto para ve yasaklamalar konusunda uzun zamandır baskıcı politika izleyen önde gelen ülke örneklerindendir. Bitcoin madenciliği üzerine Çin’de getirilen yasaklar, madencileri Kazakistan, Rusya, Kanada ve Texas gibi bölgelere yönlendirmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!