Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Uyarıyor: Ekonomik Durgunluk Yaklaşıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Gita Gopinath kısa süre önce Bloomberg’ün programına katıldı ve küresel ekonomiyi değerlendirdi.

IMF’nin ekonominin gidişatıyla ilgili yaptığı tahminlerden bahseden Gopinath, küresel bir durgunluğun yaklaştığını söylüyor. Gopinath’ın açıklamalarına göre bunun başlıca sebebi olarak ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı gösterilebilir.

Gopinath yaklaşmakta olan ekonomik durgunluğun yalnızca ticaret savaşı yüzünden değil, belli başlı ülkelerde yaşanan yerel gelişmelerden de kaynaklandığını belirtiyor.

Öngörüler Neler?

IMF öncelikle çoğu ülkenin büyüme hızında ciddi bir düşüş öngörüyor. IMF, Hazıran 2019’da yayınladığı bir raporda küresel ekonomik büyüme oranının yüzde 3.5 olacağını belirtti. Ancak IMF bu oranı güncelledi ve bu sayıyı yüzde 3.4’e düşürdü.

IMF’ye göre bu süreç içerisinde ABD’nin büyüme oranı 2019’da yüzde 2.4’e, 2020’de ise yüzde 2.1’e gerileyecek. Aynı zamanda Çin’in büyüme oranının ise bu yıl sonunda yüzde 6.1’e, 2020’de ise yüzde 5.8’e düşeceği öngörülüyor. Ancak Gopinath’a göre Çin’in ekonomik büyüme hızında yaşanacak bu düşüş zaten hem bekleniyordu hem de gerekliydi.”

Gopinath tarafından yapılan açıklamalara göre küresel ekonomide yaşanan bu sorunlar, yeni bir ekonomik durgunluğu tetikleyebilirler. Ancak Gopinath’a göre en azından şu an için ekonomik küçülmeden korkmaya gerek yok. Gopinath bunun olması için söz konusu oranların yüzde 3’ün altına inmesi gerektiğini düşünüyor.

Enflasyon Sorunu

IMF Baş Ekonomisti Gopinath Bloomberg’e yaptığı açıklamalarda enflasyon oranlarından da bahsetti.

Avrupa da dahil olmak üzere bazı bölgelerdeki enflasyon oranının beklenenden düşük kaldığını vurgulayan Gopinath, şu anda deflasyonun söz konusu olmadığını da ekledi.

Gopinath’a göre şu anda ekonomisi daralmakta olan ülkelerdeki maaşlara büyük ölçüde doğru oranlarda zamlar yapılıyor. Ancak Gopinath’a göre esas sorun, maaşlara yapılan zammın fiyatlara gelen zamlarla tutuşmuyor olması.

Bitcoin’i Etkiler mi?

Günümüzde Arjantin, Venezuela gibi ekonomisi kötü durumda olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar kripto paralara yönelmeye başlıyorlar.

IMF Baş Ekonomisti Gopinath gerek Avrupa’yı gerekse gelişmekte olan pek çok diğer ülkeyi olası bir ekonomik durgunluk hakkında uyarıyor. 2020’de yaşanabilecek küresel ekonomik sorunlar, kripto para piyasasının yeniden harekete geçmesini sağlayabilir.

Böyle bir durumda tam tersi bir senaryonun yaşanması da mümkün. Dünya genelinde yaşanacak olası bir ekonomik durgunluk kripto para piyasasının da adeta bir buz çağına girmesine yol açabilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment