Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Bitcoin’i Ciddiye Almıyor

Bitcoin‘in 16,000 dolar hedefine ulaşmasına rağmen bazı finans kuruluşları ve düzenleyicileri bu göz alıcı yükselişe rağmen halen olaya şüphe ile yaklaşıyorlar.

İngiltere Finansal Yürütme Kurumu (FCA)’u başkanı Andrew Bailey halen Bitcoin’in şüpheli bir balon olduğunu ve yeni girişimcilerin bu kripto para birimine yatırım yaparak para kaybedeceklerini savunuyor.

Bailey’nin bu merkezi olmayan kripto para birimi hakkında The Independent gazetesine yaptığı açıklamadan alıntıyla:

” Bu (kripto para birimleri) gerçek bir para birimi değil, Bitcoin olarak herhangibir düzenlemeye tabi değil. Fiyatlandırma açısından baktığımızda gayet dengesiz bir ticari mal.”

Değeri Hakkında Karışıklık

İngiliz düzenleme sorumlusu Bailey, Bitcoin’in gizemli bir şekilde kıymetlendirilmesi hakkında kuşkuları olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz 12 ay boyunca bu kripto para biriminin yüzde 1000 oranında arttığını göz önünde bulundurarak yatırımcıların bütün paralarını kaybedeceğini öngördüğünü belirtiyor ve ekliyor:

“Bu yıl içerisinde neler olduğuna bakarsak eğer insanlara temkinli olmalarını öneririm. Bitcoin’in nasıl fiyatlandırıldığı hakkında çok az göreceli bir bilgiye sahibiz. Arzın sabit olduğu tuhaf bir ticari mal. Eğer ki Bitcoin’e yatırım yapmak istiyorsanız benim size verebileceğim en ciddi uyarı, paranızı kaybetmeye hazır olun.”

Bailey 21 milyon koin kapasiteye sahip olduğunu göz önüne alarak Bitcoin’in bir tür ticari mal olduğunu ve bu şekilde kategorize edildiğini kabul ediyor. İngiltere’de ticari mallar, para birimlerine göre daha farklı bir düzenlemeye sahipler.

FCA’in başkanının bu açıklaması Bank Of England‘ın müdür yardımcısı Sir John Cunliffe tarafından Kasım ayında yapılan yatırımcıların bu ticari mala yatırım yapmadan önce ödevlerini iyi yapmaları gerektiği hakkındaki açıklamayı hatırlattı.

“Boyut açısından baktığımızda bu makroekonomik bir risk olarak küresel ekonomiyi etkileyebilecek bir şey değil fakat fiyatların bu kadar hareketli olmasından ötürü benim görüşüm yatırımcıların ödevlerini iyi yapmaları gerektiği. Bu genelgeçer anlamda bildiğimiz bir para birimi değil çünkü arkasında duran bir merkez bankası yok. Benim için daha çok bir ticari mal gibi gözüküyor.”

Kasım ayında bir analist 1990‘larda yaşanan dot.com balonu ile bir karşılaştırma raporu yarattı ve sonuç olarak Bitcoin’in fiyatının belirlenmesinin en önemli faktörünün arz/talep ilişkisi olduğunu gösterdi. Bu rapora göre arz miktarı bu sanal para biriminin felaketini getirebilir.

Bir başka analizde ise geleneksel yatırımcıların kripto para birimlerine birçok yönden tedirginlik ile yaklaştıkları gözleniyor.

İngiltere Kriptoyu Ciddiye Almıyor

Bailey’in uyarılarına rağmen birçok potansiyel yatırımcı kripto para birimi marketine bir giriş yolu arıyor, FCA ise bir yerli şirkete kendi dijital para birimini çıkarma izni verdi. İlk zamanlar Bitcoin 1000 doların biraz üstündeyken tereddüt ediliyordu fakat günümüzde yaşadığımız Bitcoin değerindeki patlama ile her şey değişti.

Bununla birlikte kraliyet ailesinin bankacılık işlemlerinden sorumlu Coutts Bankası kripto para birimlerine yatırım yapmayı halen reddetmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment