Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere: Kripto Para Tabanlı Fark Sözleşmeleri Bireysel Yatırımcılar İçin Tehlikeli

Birleşik Krallık‘taki Mali Davranış Kurumu (FCA), bireysel yatırımcıların kripto para tabanlı fark sözleşmeleri üstünden alım-satım yapmalarını yasaklamayı planlıyor.

Birleşik Krallık’taki bireysel yatırımcılar şu anda bu tarzdaki fark sözleşmeleriyle ticaret yapabiliyorlar ve bu konuda karşılarına herhangi bir engel çıkmıyor. Mali Davranış Kurumu ise bu durumu değiştirmek istiyor.

Yine Birleşik Krallık’taki Kriptovarlık Timi tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunan FCA yetkilileri, şöyle bir açıklama yaptılar:

“Mali Davranış Kurumu önümüzdeki yılın başlarında fark sözleşmeleri de dahil olmak üzere kripto para tabanlı türev ürünlerinin yasaklanma ihtimalini masaya yatıracak.”

Kriptovarlık Timi, kripto para piyasasıyla ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda geçtiğimiz ay bir rapor yayınladı. İşbu raporda kripto para tabanlı türev ürünleriyle ilgili çeşitli uyarılar yapılıyor:

“Kripto para tabanlı finansal araçlar, düzenlenmiş olsalar dahi yatırımcılar için belli başlı riskler barındırıyorlar. Fark sözleşmeleri veya vadeli işlem sözleşmeleri gibi kaldıraçlı türevler, insanların yatırdıklarından daha fazla para kaybetmelerine yol açabilir.”

Bu araştırmada bahsedilen risklerin bir hayli ciddi olduğunu düşünen Mali Davranış Kurumu yetkilileri, yayınlanan bu raporu kaynak göstererek bireysel yatırımcıları uyarıyorlar. FCA ayrıca yukarıda da belirtildiği üzere 2019’un başlarında bireysel yatırımcıların bu gibi sözleşmeler üzerinden ticaret yapmasını tamamen yasaklayabilir.

FCA bundan birkaç ay önce kripto para tabanlı fark sözleşmeleriyle ilgili bir adım atarak bu sözleşmelerdeki kaldıraç oranını 2:1 olacak şekilde düzenledi. FCA, aldığı bu karara gerekçe olarak piyasadaki yüksek oynaklık oranlarını gösterdi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment