Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası: Bankaları Dijital Paradan Korumak Bizim İşimiz Değil

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, dijital para birimleri ile ticari bankalar arasındaki ilişki hakkında konuştu. Cunliffe, merkez bankasının ticari bankaları dijital paranın etkisinden korumak gibi bir görevi olmadığını açıkladı.

Reuters haberine göre İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısından dijital para politikaları ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Merkez bankası veya özel şirket destekli dijital paraların geleneksel bankacılık anlayışını nasıl etkileyeceğinin tartışıldığı şu günlerde bir açıklama da Jon Cunliffe tarafından yapıldı.

Bankaları korumak gibi bir görevleri yok

Fed ve Avrupa Merkez Bankası gibi merkez bankalarında görev alan yetkililer dijital para sayesinde para politikalarının daha hızlı ve etkili bir şekilde uygulamaya koyulabileceğini düşünüyor. Merkez bankaları dijital paralar sayesinde ani politika değişikliklerine gidebilir ve bu politikaları doğrudan son kullanıcıya, yani vatandaşa ulaştırabilir.

Bunun bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceği ise merak konusu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey dün katıldığı bir forumda bu konuya değinip, dijital paraların “ekonomi ve para politikalarını nasıl etkileyeceğinin belli olmadığını” açıkladı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, bugünkü açıklamalarında dijital paralarla ticari bankalar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

David Milliken’in haberine göre Jon Cunliffe, merkez bankasının ticari bankaları dijital paranın etkilerinden korumak gibi bir misyonunun olmadığını vurguladı. Cunliffe, bankaların kendi iş modellerinden kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Fed, Avrupa ve İngiltere dijital para için iş birliği yapıyor

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey dün Fed ve Avrupa Merkez Bankası başkanları ile birlikte ortak bir foruma katıldı. Üç merkez bankasının başkanı forum sırasında dijital paralarla ilgili açıklamalarda bulundular.

Fed Başkanı Jerome Powell forum sırasında dijital dolar fikrini “kararlı bir şekilde değerlendirdiklerini” söyleyip bu süreç içerisinde İngiltere ve Avrupa merkez bankaları ile birlikte çalıştıklarını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bunu destekler bir söylemde bulundu ve kişisel görüşünün bu çalışmaların devam edeceği yönünde olduğunu açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!