Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Örneği: Global Kripto Para Firmalarına Ayrıcalık Tanınmalı mı?

Birleşik Krallık hükümetinin kripto para şirketlerine getireceği düzenlemeler, yabancı şirketlerin ülkeden ayrılmasına yol açabilir.

Birleşik Krallık’ta uygulamaya konulacak olan kripto para kuralları, yerli veya yabancı ayrımı olmaksızın tüm firmalar için geçerli olacak.

Coindesk‘e konuşan avukatlar ise bunun yabancı şirketler için olumsuz olabileceğini düşünüyor.

Ülkedeki geleneksel finans kurumları, OPE (overseas persons exclusions) sayesinde Birleşik Krallık’ta doğrudan yetkileri olmamasına rağmen hizmet verebiliyor. Bunun için yetkili bir kişi “ile veya aracılığıyla” çalışmaları gerekiyor.

Ancak bu hak, kripto para şirketlerine tanınmayacak. Hukuk firması Norton Rose Fulbright’ın ortaklarından Albert Weatherill, “OPE’nin kaldırımlası bence endüstri için bir darbe oldu.” dedi.

Hükümet, “kripto varlık piyasalarındaki koşullar, OPE’nin halihazırda kapsadığı geleneksel finans ürünlerindekilerle aynı olmadığı için” kripto para firmalarını kapsam içine almak istemiyor.

Hükümetin tutumu, Birleşik Krallık’taki müşterilere hizmet veren kripto para firmalarının tamamının, merkezleri nerede olursa olsun ülkede yetkili şekilde faaliyet göstemeleri yönünde.

Kripto para firmaları eğer bu pazarda hizmet vermek isterlerse Birleşik Krallık’ta bir şube açmak zorunda kalacaklar. Ancak Weatherill’e göre şirketler, bunun “zahmete değmeyeceğini” düşünebilir:

“Eğer Asya’da çok aktif bir borsaysanız müşteri kitleniz normalde (Birleşik Krallık’ta) değildir ama çok fazla likiditeniz de vardır, eğer marka oluşturmak, insanları işe almak gibi şeylerle uğraşmak zorunda kalacaksanız niye burada şube açmak isteyesiniz ki?”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!