Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intel DLT Blok Doğrulamasını Otomatikleştirerek Madenciliğin Tahtını Sallamayı Hedefliyor

Yazılım devi Intel, dağınık cüzdanlarda (DLT) yapılan işlemleri onaylayabilmenin daha özgün bir yolunu aramakta.

Geçtiğimiz perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi tarafından yayınlanan bir başvuruda, Intel’in dağınık cüzdanları otomatik olarak parçalarına ayırıp güncelleyecek bir metodun ana hatlarını oluşturduğu gözlemleniyor. Bunu yapmak için de ayrı bir işlemcinin bağımsız olarak yeni blokları onaylaması ve bunları cüzdana ekleyebilmesi gerekiyor.

Intel’in başvuruda belirttiği yöntem ödüller karşılığında işlemleri doğrulamak ve kaydetmek için rekabet eden bir düğüm ağına dayanan Bitcoin’in kullandığı gelişmiş blockchain altyapısının kullandığı geleneksel madencilik yönteminden biraz farklı.

Başvuruda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise Intel’in bu evrakta bazı dağınık cüzdan sistemlerinin blockchain de olabileceklerini belirtip buna rağmen iki yakın teknoloji arasında bir ayrım yapması oluyor.

Başvuruya göre bir bloğun nasıl onaylanacağını belirlemek için fiziksel bilgisayarların spesifik parametreler ile önceden programlanması gerekmekte.

Ancak günümüz blockchain‘lerinin en büyük sıkıntılarından olan ölçeklenebilirlik sorunu hakkında patent, dağınık cüzdanların veri depolama yöntemi olarak en verimli yöntem olamayabileceğinin de altını çiziyor.

”Dağınık cüzdanların fıtratında ölçeklenebilirlik sorunu mevcut. Dağınık cüzdan sistemindeki bütün onaylayıcılar işlemlerin bir kopyasına sahip olduğunda, bütün işlemlerin mevcut onaylayıcıların hepsine tekrar yayınlanması gerekiyor. Yayınlanan bu işlemler çok yüksek miktarda ağ mesajı oluşturuyor. Doğal olarak bu da günümüzün ölçeklenebilirlik sorununu ortaya çıkartıyor.”

Bu olay yüksek miktarda ağ mesajı oluşturduğundan, dağınık cüzdan sistemlerine ”ciddi miktarda depolama gereklilikleri” dayatılıyor ve bunun sonucunda da ”iyi bir şekilde ölçeklenme” gerçekleştirilemiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment