Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intercontinental Exchange ve Bakkt, Kripto Para Piyasası İçin Hem İyi Hem Kötü Sonuçlar Doğurabilir

New York Menkul Kıymet Borsasının (NYSE) arkasındaki dünya devi firma olan Intercontinental Exchange’in (ICE), Bakkt projesi ile kripto para dünyasına giriş yaptığını bilmeyen neredeyse kalmadı. Bu olay neredeyse 2018 yılında kripto para piyasası için en çok olay yaratan haberlerden birisi oldu. Peki söz konusu proje kripto para dünyası için tam olarak ne anlama geliyor?

Para Söz Konusu İse Her Duyduğunuza İnanmayın

Konu teknoloji olduğunda dünyada çok az kurum Massachusetts Teknoloji Enstitüsü kadar yetkili ve bilgili. MIT geçtiğimiz günlerde hem kripto hem de küresel piyasalarda yaşanan olaylar hakkında bir rapor yayınladı. Rapora göre piyasaya giriş yapmak için bir işaret bekleyen kurumsal yatırımcılar ICE ile bu sinyali aldı. ICE belki de kripto para piyasasına tam kurumsal yatırımcıların istediği türden bir kontrol getirebilir.

ICE’nin kripto dünyasına geleneksel piyasadaki kuralları uygulamaya çalışması, bizim piyasamız için hem iyi hem kötü sonuçlara gebe. Bitcoin’in temelinde geleneksel finans kurumlarının yansıttığı şeyin tam tersi yatmakta. Wall Street ve blockchain uzmanı Caitlin Long‘a göre, Bitcoin’in ”mükemmeliyeti”, buna normal bir hisse veya varlık muamelesi yapanlar için pek de uygun olmayabilir çünkü;

  • Kripto paralar trader’ın kendisi tarafından alınıp satılırken, hisseler ve diğer varlıklar piyasa aracıları tarafından aynı işlemden geçmekte (borsalar)
  • Kripto para işlemleri (çoğunlukla) merkeziyetsiz bir defterden yapılmakta olup değiştirilemezken, Wall street firmaları hisseler aynı kendilerininmiş gibi işlemler üzerinde oynama yapabilmekte.
  • Blockchain çifte harcama sorununu çözebiliyor. Hisseler, işlemler ve piyasalar merkezi kurumlar tarafından kontrol edildiğinde, trading işleminin kendisi bir çok teknik zafiyete maruz kalmakta. 2015-2016 yılında Dole Foods firması trading sürecindeki teknik bir hata yüzünden sahip olduğundan %33 daha fazla hisse satmıştı.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment