Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin, SegWit Kullanımında Bitcoin’i Geride Bıraktı – Oran Yüzde 50’ye Yaklaştı

Sıklıkla Bitcoin‘in ”altınının”, ”gümüşü” olarak belirtilen Litecoin, SegWit kabulü ve kullanımı konusunda BTC’yi geride bıraktı. Litecoin ağındaki SegWit kullanımı %50 gibi bir orana yaklaştı. Söz konusu durum 3 Eylül tarihinde SegWit kullanımında ani bir düşüş olması sonrası gerçekleşti.

3 Eylül tarihinde Litecoin’in günlük işlem sayısı bir anda 25.000 gibi seviyelerden, 75.000’e fırladı. Bir çok uzman bu ani artışın SegWit aktivasyonu bulunmayan büyük hacimli düşük frekans işlemlerinden kaynaklandığını düşünmekte. Bu durum ağın işlem hacmini arttırsa da, yapılan işlemlerin düşük frekanslı olmasından dolayı SegWit kullanım oranını düşürüyor.


Litecoin’in kurucusu ve Litecoin Foundation’un başkanı Charlie Lee, geçtiğimiz 7 Eylül tarihinde söz konusu olayı bir tweet ile duyurdu:

”Litecoin SegWit kullanımı Bitcoin’i geçti ve %50’ye yaklaştı. Bu veriyi derlediği için Blockchair’e teşekkür ediyorum.”

SegWit Nedir?

SegWit veya uzun haliyle Segregated Witness, Türkçe’ye ”ayrılmış tanık” olarak çevrilebilir. SegWit bir çok fayda sağlasa da, teknolojinin en büyük artısı farklı bir işlem formatında gerçekleşen kapasite artışıdır. SegWit bunun yanı sıra çok imzalı işlemler için arttırılmış güvenlik, imza hash işlemlerinin doğrusal ölçeklendirilmesi ve komut dosyası sürümlendirme ve daha fazlasını sağlamakta.

SegWit’in aktif hale getirilmesi için, madencilerin %95’inin bu durumu onaylaması gerekmektedir. Yukarıda söz ettiğimiz SegWit aktif edilmemiş işlem ibaresi de tam olarak buradan kaynaklanmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment