Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA, Tam Merkeziyetsiz İlk DevNet’ini Hayata Geçirdi

IOTA ekibi, 2.0 DevNet’in çarşamba günü itibarıyla hayata geçtiğini açıkladı. IOTA’nın 2015’te tanıttığı vizyona paralel şekilde geliştirilen platform, IOTA’da tamamen merkeziyetsiz olan ilk ağ olma özelliğini taşıyor.

Nisanın sonunda Chrysalis ağının lansmanını yapan IOTA Foundation, geçen hafta tanıtılmış Nectar DevNet’in bugün itibarıyla kullanıma açıldığını açıkladı. IOTA 2.0 DevNet’inde yapılacak deneysel çalışmalar sırasında herhangi bir işlem ücreti ödenmeyeceği belirtildi.

IOTA 2.0 öncesinde test yapılabilecek

Tamamen merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve işlem ücretsiz ilk IOTA ağı olma niteliği taşıyan DevNet, temeli 2019’da atılmış ve o zamandan beri gelişim aşamasında olan IOTA 2.0 protokolüne hazırlanmak için kullanılacak.

IOTA Foundation tarafından yapılan açıklamaya göre DevNet bir araştırma prototipine dayanarak geliştirilmişse de, IOTA 2.0 protokolünde yer alacak çoğu özelliği barındırıyor olacak. Koordinatör’ün (Coordinator) bulunmadığı DevNet sayesinde, IOTA 2.0 ile ilgili testler düzenlenebilecek.

Herkesin iştirak edebileceği DevNet’te, duyurusu önceden yapılmış Dijital Varlıklar özelliği kullanılabilecek ve non-fungible token (NFT) gibi çeşitli dijital varlıklar, IOTA teknolojisi kullanılarak, herhangi bir işlem ücreti ödemeden üretilebilecek.

IOTA ekibinin, Koordinatör’ü tamamen ortadan kaldırmak ve Coordicide’ı mainnet düzeyinde uygulamaya koymak için çalışmaları sürüyor. Mainnet’teki güncellemenin tarihine ilişkin net bir bilgi bulunmazken, IOTA topluluğu Coordicide’ı bu yılın sonlarında veya gelecek yılın başında görmeyi umuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!