Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran İç ve Dış Ticaretlerinde Kripto Para Kullanımını Yasallaştıran Düzenlemeyi Onayladı

İran hükümeti, uluslararası ambargoları aşmak adına iç ve dış ticaretlerinde kripto para kullanımını legal hale getiren düzenlemeyi onayladı.

Sanayi Madenleri ve Ticaret Bakanı Rıza Fatemi Amin tarafından yapılan açıklamada, özellikle Rusya savaşının ardından finans ve bankacılık sektörü üzerinde artan ambargoları delmek adına Euro ve Dolara alternatif olarak Bitcoin ve diğer kripto paraların kullanımını legal hale getiren yasa tasarısı onaylandı. Amin, söz konusu onay sürecinin geçtiğimiz pazar günü tamamlandığını belirtti. Ayrıca İran hükümeti ağustos ayının başında kripto para ile 10 milyon dolarlık ilk ithalat işleminin başarıyla gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

İran’ın Ticaret Teşvik Örgütü‘ne (TPO) liderlik eden İran ticaret bakan yardımcısı Alireza Peymanpak konuyla ilgili açıklamasında, ”Eylül sonuna kadar, kripto para birimleri ve akıllı sözleşmelerin kullanımı hedef ülkelerle dış ticarette yaygın olarak kullanılacak” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz süreç boyunca kripto paralar ile çalkantılı bir ilişkisi olan İran, ilk olarak 2019 yılında kripto paraların kullanımını yasaklamıştı. Bunun yanı sıra İran polisi raporlarına göre 21 Mart 2022‘den bu yana 9 binden fazla yasadışı kripto madenciliği tesisine el koydu. Kripto madencilerinin ülkede son dönemde sıkça yaşanan elektrik kesintilerinin en büyük kaynağı olarak gösterilmesinin ardından ve bu sektöre olan kaçınılmaz talebin artışıyla birlikte hükümet yetkilileri kripto paralar hakkında çalışmalarını hızlandırdı. Geldiğimiz noktada ise kripto paralar ile bir uzlaşma sağlandı ve kullanımları yasal statüye taşındı.

Ayrıca SEPAH‘ın (İran Devrim Muhafızları Ordusu) ülkede ki kripto para ve madencilik faaliyetlerinin arkasındaki gölge yönetici güç olduğu da bilinen gerçekler arasında yer alıyor. Bir İran vatandaşının SEPAH yapılanmasının izni olmadan bırakın madencilik yapmayı bu konular hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunmasının bile yasaklandığı iddia ediliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!