Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Kripto Para Madenciliğini Artık Resmen Tanıyor

Başta ABD olmak üzere Dünya genelinden çeşitli ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan İran, çözüm olarak kripto paraya yönelmeye başladı. Petrol üretiminde dünyanın en büyük üçüncü ülkesi konumunda olan İran, Venezuela’nın izinden gidiyor.

İran’da Kripto Para Madenciliği

İran kripto para madenciliği artık resmen bir ‘sektör’ olarak tanımlamaya karar verdi. İran Merkez Bankası, ülkedeki bu yeni sektörle ilgili yasal çerçeveleri önümüzdeki 18 gün içerisinde hazırlayacak.

İran’daki Sibersektör Yüksek Konseyi’nin yöneticisi olan Abolhassan Firouzabadi, İran’ın dost ülkelerle ticaret yaparken kripto para kullanmaya başlayabileceğini vurguladı.

Ülkenin merkez bankasıyla bağdaştırılan haber kaynaklarından olan IBENA’ya konuşan Firouzabadi, verdiği demeçlerde Bitcoin gibi kripto paralar için yapılan madencilik operasyonlarının artık “hükümet ve hükümete bağlı tüm kuruluşlar tarafından bir sektör olarak kabul gördüğünü” belirtti. İran’daki Komünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, İran Merkez Bankası, Endüstri, Maden ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Ekonomik İlişkiler ve Finans Bakanlığı gibi kuruluşlar kripto para madenciliğini artık resmi olarak tanıyorlar. Ancak IBENA kripto para madenciliği için hazırlanacak olan nihai politikalar hakkında henüz bir “açıklama yapılmadığını” vurguladı.

ABD’nin yaptırımlarıyla boğuşan İran, dost ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarında kripto paralarla ödeme yapmayı planlıyor. Bu tarz bir plana sahip başka bir ülke daha olduğunu biliyoruz: Venezuela.

Venezuela’nın milli kripto parası olan Petro da hemen hemen aynı sebeplerle oluşturulmuştu ancak Petro’yla ilgili çıkan son haberlerin pek olumlu olmadığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız haberde Venezuela’daki vatandaşların dahi Petro’yu doğru düzgün görmediklerini, Petro’nun çok yaygın bir şekilde kullanılmadığını belirtmiştik.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment