Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Riyali Dolar Karşısında Eriyor, Halk Bitcoin’e Geçiş Yapıyor

ABD Başkanı Trump kısa bir süre önce İran‘a çeşitli yaptırımlar uygulanacağını söyledi ve İran’ın para birimi ABD hükümetinden gelen bu açıklamayla birlikte ağır bir darbe aldı. İran Riyali şu anda dolara karşı en düşük seviyesini yaşıyor.

Yıllar süren değer kayıplarının ardından yavaş yavaş da olsa kendini toparlamaya başlayan İran Riyali yeniden bir darbe aldı. Ülkenin milli parasının ağır değer kaybetmesiyle birlikte İran vatandaşları ülkenin ekonomisine pek iyimser gözle bakamıyorlar.

ABD hükümetinin yaptırımlarından olumsuz etkilenen riyal, İran hükümetinin döviz üzerinden yapılan işlemlere çeşitli kısıtlamalar getirmesiyle birlikte iyice etkilendi.

İran’da yaşayan pek çok vatandaş hükümetin yaptırımları ve yerel para biriminin değer kaybı yüzünden merkezsiz varlıklara geçiş yapmaya başladı. İran’da Bitcoin ile yapılan işlemlerin hacmi Aralık ayında rekor seviyeye çıkmış ancak daha sonra küçülmeye başlamıştı. ABD yönetiminin Mayıs ayında yaptığı yaptırım duyurusuyla birlikte Bitcoin hacminde yeniden bir artış görüldü. İran’daki bazı yerel kaynaklara göre vatandaşlar Bitcoin ve diğer kripto paraları alabilmek için toplamda 2.5 milyar dolar değerinde arazi sattılar.

İran’da yaşayan bir kripto para yatırımcısı anonim kalma şartıyla CCN’e bazı açıklamalarda bulundu ve her ay maaşının bir kısmıyla Bitcoin aldığını söyledi:

“İran’daki merkez bankasının kötü ekonomiyi düzeltemeyeceğini düşündüğüm için Bitcoin, hatta Ethereum almaya başladım. Çin’deki ve Venezuela’daki insanların da ekonomik kriz sırasında aynısını yaptıklarına dair çok fazla yazı okudum.”

CCN’e konuşan İranlı yatırımcı, yerel kara borsadaki Bitcoin fiyatının da ciddi ölçüde değer kazandığını söylüyor. Yatırımcının açıklamalarına göre İran’daki kara borsada bundan bir ay önce 10 bin dolar değerinde parayla alınabilen Bitcoin için şu anda 20 bin dolar değerinde para isteniyor.

Çözüm Milli Kripto Para Olabilir Mi?

İran bundan birkaç ay önce Bitcoin’i ve diğer kripto paraları yasaklamış olsa da kendi kripto parasını çıkarmayı düşünüyor.

İran’ın planlarının ardında yatan sebep tabii ki ABD’nin uyguladığı yaptırımlar. İran da Venezuela gibi milli bir kripto para aracılığıyla bu yaptırımlardan sıyrılabileceğine inanıyor. Ancak ABD’li yetkililer bu doğrultuda atılan adımların sonuç vermeyeceğini düşünüyor ve yaptırımların varlıklar üzerinde değil kişiler ve organizasyonlar üzerine uygulandığını vurguluyorlar.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment