Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF Onayının Önünde Duran En Büyük 3 Engel Ne? VanEck ve CBOE Bunları Aşabilecek Mi?

Olası bir Bitcoin ETF’si onayına olan umut gün geçtikçe daha da artarken, SEC tarafından en son reddedilen Winklevoss ikizlerinin ETF başvurusu ve SEC’in ret gerekçeleri, aşmamız gereken asıl engellerin neler olabildiği konusunda bir nebze olsun ışık tutuyor. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 26 Temmuz tarihinde Gemini kripto para borsası üzerinden Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşlerin yaptığı Bitcoin ETF başvurusunu resmi olarak reddetmişti.

Yine de, Komisyonun bu kararı konuya ciddi bir ışık tuttu ve onay alabilecek bir Bitcoin ETF başvurusunun önündeki en büyük engelleri anlamamızı ve bunu tespit etmemizi sağladı.

Güvenlik Konuları: Depolama ve Emanet Çözümlerine Olan İhtiyaç

Depolama ve emanet hizmetleri konusundaki ihtiyaç bir kereden fazla şekilde vurgulandı. Komisyon verdiği karar metninde Winklevoss ikizlerinin teklif ettiği kural değişikliğinin ”yatırımcıları ve kamu yararını korumakta” başarısızlık gösterdiği vurgulanmaktaydı.

Bu konu daha sonra popüler bir kripto para yatırımcısı ve Galaxy Digital bankasının da CEO’su Mike Novogratz tarafından da vurgulanmıştı. Novogratz gerçek bir emanet hizmetinin gelmesi ve bunun ”güvenilir kaynaklardan”çıkması gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak bir çok fenomen tarafından onay almasına kesin gözüyle bakılan Bitcoin ETF başvuruları bu konuda ihtiyacı giderebilir. CBOE ve VanEck ile SolidX firmalarının ortak Bitcoin ETF başvurusu hem tamamen sigortalı hem de fiziksel olarak desteli olarak sunulmakta. İki firma da bu durumu yaptıkları bir basın açıklamasında duyurmuştu:

”Fiziksel olarak destekli ve düzgün bir şekilde yapılandırılmış bir Bitcoin ETF’si bitcoin fiyatına daha fazla maruz kalma sağlayacak ve bir sigorta bileşeni hisse sahiplerinin bitcoin’e sahip olma ve bitcoin işlemi yapma konusunda aldığı risklere karşı onları koruyacak.”

Likidite Eksikliği

SEC’in değindiği başka bir önemli konu ise likidite eksikliği. Bu durum kripto para piyasalarının kırılganlığını daha da arttırıyor ve keskin fiyat hareketlerine neden olabilecek olası manipülasyonlar için ortamı el verişli bir hale getiriyor. Bunun temel sebebi ise genel etki ve tepki kanunu. Piyasadaki likidite ve hacim ne kadar azsa, piyasayı kontrol ve maniple etmesi de o kadar kolaydır.

Yine de,  Bitwise Asset Management firmasının Matt Hougan‘ı, Bitcoin likiditesinin geçtiğimiz 12 ay içerisinde ciddi bir artış yaşadığını ve bu trendin bu tarihten sonra sadece artış yaşayabileceğini vurguladı. Kendisi konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

”Jane Street, Goldman Sachs ve Flow Traders gibi firmaların piyasaya giriş yapması likiditeyi arttırmaya devam edecektir. Bunlar büyük ve kurumsal isimler ve bu gibi firmalar piyasada daha fazla aktif oldukça, likidite ve fiyat keşfi bundan böyle sadece artış yaşayacaktır.”

Dahası, SEC komisyon üyesi Hester M. Pierce resmi olarak SEC’in Winklevoss destekli Bitcoin ETF başvurusunu reddetmesine karşı çıktığını ifade etmiş ve SEC’in bu kararının yapması gereken görevin tam aksine, yatırımcıları tehlikeye attığını vurgulamıştı.

Kendisinin konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde:

”Komisyonun yaklaşımının, Bitcoin piyasasının daha fazla kurumsallaşmasını engelleyerek yatırımcı korumasını zayıflattığından endişe duyuyorum. Bitcoin tabanlı bir ürün yatırımcılara düzenlenmiş bir menkul kıymet piyasasında işlem olanağına sahip bir ürün aracılığıyla bitcoin’e dolaylı yoldan bir temas sağlıyor ve direkt olarak bitcoin satın alıp barındırma ile ilgili riskler ile pürüzlerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Eğer ETF’yi kabul edecek olursak, yatırımcılar bunu alıp bunu almamayı kendileri seçebilirler. Komisyon’un bugünkü hareketi yatırımcıları bu karardan mahrum bırakıyor. Ben bizim asıl görevimiz olan yatırımcıları korumak, sermaye birikimini geliştirmek, adil, düzenli ve verimli piyasalar kurmak olan temel görevimizden çok farklı olan yeniliğin bekçiliği görevini reddediyorum. Görünüşe göre, ben sizinle aynı fikirde değilim.”

Değerleme

Bu yılın başlarında SEC bünyesindeki Yatırım Danışmanlığı Departmanı Yöneticisi Dalia Blass tarafından vurgulanan bir başka endişe ise değerleme veya değer biçme konusuydu. Blass, kripto para destekli bir ETF’nin değerleme konusundaki endişelerini çalışanlarına gönderdiği bir bildiride dile getirmişti. Kendisinin bu konudaki açıklamaları şu şekilde:

”Düzgün değerleme konusu çok önemli çünkü diğer şeylerin yanı sıra bu, fon performansını, yatırımcıların yatırım fonları için ne ödemesi gerektiğini ve yetkili katılımcıların ETF’ler için ne ödemesi gerektiği gibi konuları açıklığa kavuşturmayı (ve bunu sattıklarında ellerine ne geçtiğini öğrenmelerini ) sağlıyor.

VanEck CEO’su ve Başkanı olan Jan F. van Eck bu konu hakkında cevap hakkını kullanıp günlük fiyat oranı ve seviyesinin, CME Group ve CBOE tarafından sunulan iki vadeli işlem sözleşmesi tarafından sağlanan bilgiler ile yapılacağını belirtmişti.

Bu konular her halükarda olası bir Bitcoin ETF onayının önüne taş koyabilecek türden etmenler. Yine de, VanEck ve SolidX’in ortak olarak yaptığı başvuru SEC’in aradığı kriterlere tam bir şekilde uyuyor gibi gözükmekte. Ne yazık ki Komisyon’un bu ortaklığın başvurusu hakkındaki kararını, yasal uzman Jake Chervinksy tarafından da vurgulandığı gibi, 2019’un Mart ayına kadar göremeyeceğiz.


Buna ek olarak bugün paylaştığımız bir haberde, VanEck tarafından SEC’e gereken kriterlere uydukları konusunda bir mektup gönderildiğini aktarmıştık.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment